Principală  —  IMPORTANTE   —   Procuratura Generală, despre dosarele 7…

Procuratura Generală, despre dosarele 7 aprilie. Doar două cauze penale se mai află în instanțele naționale

După 12 ani, în instanțele naționale se află doar două cauze penale care vizează evenimentele din 7 aprilie 2009. Cel mai important dosar este cel în care Iacob Gumenița este judecat pentru exces de putere. Fostul vicecomisar al orașului Chișinău a fost achitat de Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău.

Statistica dosarelor 7 aprilie a fost făcută publică de către Procuratura Generală, la 12 ani de la acele evenimente.

Procuratura Generală: „În rezultatul evenimentelor din aprilie 2009, persoanele care au pretins că au avut de suferit de pe urma acțiunilor polițiștilor au adresat 77 de plângeri, iar în alte 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat, în total fiind pornite 108 procese penale”.


„În 71 de cazuri au fost pornite cauze penale, dintre acestea 42 pentru tortură, 19 pentru exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, iar zece fac parte din alte categorii de infracţiuni”, a anunțat Procuratura Generală.


Alte 28 de dosare, pornite în privinţa a 47 colaboratori de poliţie au fost expediate în judecată.

„În restul cazurilor, urmărirea penală a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor sau a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibilă stabilirea identităţii persoanelor, care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap”.

Procuratura Generală:

În rezultatul examinării dosarelor în instanțele de judecată, 26 de hotărâri în privinţa a 45 persoane au devenit irevocabile. Dintre acestea, nouă sentinţe de achitare în privinţa a 16 persoane, două sentinţe de încetare în privinţa a două persoane și 15 sentinţe de condamnare în privinţa a 27 persoane, dintre care: condamnare, cu suspendare – 9 sentinţe în privinţa a 20 persoane, condamnare, cu executare – 3 sentinţe în privinţa a patru persoane, condamnare la amendă – trei sentinţe în privinţa a trei persoane.

La finele anului trecut, pe rolul instanţelor de fond se afla o cauză penală în privinţa a două persoane, iar în instanţa de apel – nicio cauză pe rol.

Astăzi, miercuri, 7 aprilie 2021, se împlinesc 12 ani de la protestele care au urmat scrutinul parlamentar din 5 aprilie 2009. Rezultatele alegerilor parlamentare, care arătau victoria Partidului Comuniștilor din R. Moldova și 60 de mandate în viitorul Legislativ, a determinat mii de tineri să iasă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), în semn de protest împotriva regimului comunist.