Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Poalelungi jură să-și îndeplinească cinstit…

Poalelungi jură să-și îndeplinească cinstit și conștiincios obligațiile de judecător la Curtea Constituțională

Mihai Poalelungi a depus astăzi, 16 martie, jurământul de accedere în funcția de judecător constituțional. În debutul ședinței Parlamentului, acesta a fost invitat la tribuna principală a Legislativului pentru a depune jurământul în fața deputaților, confirm procedurii legale.

„Jur să îndeplinesc cinstit şi conştiincios obligaţiile de judecător al Curţii Constituţionale, să apăr orânduirea constituţională a Republicii Moldova, să mă supun în exercitarea funcţiei numai şi numai Constituţiei”, a citit Mihai Poalelungi. După depunerea jurământului, președintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a felicitat și i-a dorit mult succes „în serviciul țării și al Constituției”.

La 6 martie, Consiliul Superior al Magistraturii l-a numit pe Mihai Poalelungi judecător la Curtea Constituțională, după un concurs în care nu a avut contracandidați.

Într-o declarație oferită pentru Ziarul de Gardă, Mihai Poalelungi a explicat decizia de a pleca de la șefia CSJ în favoarea funcției de judecător CC prin faptul că dorește să ajungă să facă „o mai bună justiție constituțională în R. Moldova”. Acesta a dat asigurări că nu „nu există, așadar, niciun alt motiv care stă la baza acestui pas, așa cum s-a sugerat sau cum s-ar putea sugera în presă, cu rea-voință sau în necunoștință de cauză”.

Mihai Poalelungi a fost vicepreşedinte la CSJ între 2005 şi 2008, iar între 2008—2012, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova.

În 2012, a fost propus de membrii CSM şi votat de Parlament pentru funcţia de preşedinte al CSJ. În concursul din 2012 Poalelungi l-a avut contracandidat pe Ion Muruianu, care însă a obţinut doar două voturi. În februarie 2016, Mihai Poalelungi a fost numit pentru cel de-al doilea mandat la șefia CSJ, de asemenea, printr-un concurs în care nu a avut contracandidați.