Principală  —  IMPORTANTE   —   PA anunță că acuzațiile aduse…

PA anunță că acuzațiile aduse magistraților Dorel Musteață și Nina Cernat în nota SIS „nu și-au găsit confirmarea”

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că, după efectuarea investigațiilor prin prisma elementelor infracțiunilor de îmbogățire ilicită în privința judecătorilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Dorel Musteață și Nina Cernat, a fost dispus refuzul în pornirea urmăririi penale, iar procesele penale inițiate au fost clasate.

„Soluția de refuz în pornirea urmării penale în privința magistraților a fost dispusă de către procurori, deoarece în rezultatul probatoriului administrat, s-a constatat că, faptele imputate acestora nu întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor prevăzute de legea penală (…). Remarcăm că, procurorii anticorupție în cadrul unor procese penale, au examinat acțiunile celor doi magistrați, prin prisma elementelor infracțiunilor de îmbogățire ilicită (art.330/2 alin.(2) din Codul penal) și fals în declarații (art.352/1 alin. (2) din Codul penal)”, se arată în nota informativă a Procuraturii.

Pe 24 noiembrie curent, PG anunța că va investiga circumstanțele expuse în nota informativă emisă de SIS, care a fost publicată marți, 23 noiembrie, de către fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), ex-vicepreședinte al Parlamentului Alexandr Slusari „în care se invocă pretinse acțiuni de dobândire de către magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat a bunurilor mobile și imobile, valoarea cărora depășesc substanțial mijloacele și veniturile declarate”.

Reprezentanții SIS au confirmat pentru ZdG autenticitatea documentelor publicate pe 23 noiembrie, de către fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), ex-vicepreședinte al Parlamentului Alexandr Slusari, în care se menționează faptul că Alexandr Stoianoglo, în ianuarie 2020, atunci când exercita funcția de procuror general, ar fi fost informat de directorul SIS, Alexandr Esaulenco, despre faptul că membra CSM Nina Cernat și Dorel Musteață, președintele interimar al CSM, ar fi dobândit bunuri valoarea cărora ar depăși substanțial veniturile declarate.

DOC/ Stoianoglo ar fi fost informat de SIS despre faptul că o membră a CSM și președintele interimar al acestuia ar fi dobândit bunuri valoarea cărora ar depăși substanțial veniturile declarate