Principală  —  IMPORTANTE   —   O nouă ședință de judecată…

O nouă ședință de judecată în dosarul lui Ilan Șor. Avocații deputatului fugar au înaintat mai multe cereri, inclusiv cea de anulare a anunțării în căutare internațională

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că vineri, 10 martie, a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul de la Curtea de Apel Chișinău a deputatului fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. În cadrul ședinței de judecată, avocații lui Șor au finalizat etapa de prezentare a probelor întru susținerea apelurilor clientului lor.

Totodată, apărătorii lui Șor au înaintat noi solicitări și cereri, inclusiv de numire repetată a expertizei financiar-contabile, de revocare a măsurii preventive și anulare a anunțării în căutare dispuse anterior în privința acestuia, dar și de ridicare a excepției de neconstituționalitate la art. 10 din Legea despre statutul deputatului în Parlament. Drept rezultat al examinării, conform PA, cererile apărătorilor au fost respinse ca fiind neîntemeiate.

„Deopotrivă informăm că, în ședința anterioară ce a avut loc la 3 martie, apărătorii au comunicat instanței despre depunerea la Curtea Supremă de Justiție a unei cereri de strămutare a cauzei, solicitând în acest sens amânarea examinării cauzei în apel până la pronunțarea deciziei de către CSJ. În contextul dat precizăm că, prin decizia CSJ din 6 martie 2023, a fost respinsă cererea vizată de strămutare a cauzei”, menționează reprezentanții Procuraturii într-un comunicat.

Următoarea ședință de judecată la Curtea de Apel Chişinău a fost fixată pentru 12 aprilie 2023, ora 10.00.

Deputatul fugar Ilan Șor este apărat de 5 avocați, conform PA, iar potrivit art. 70 alin.(6) din Codul de procedură penală „acţiunile procesuale la care este necesară participarea apărătorului nu pot fi considerate ca fiind îndeplinite cu încălcarea normelor de procedură penală dacă la efectuarea lor nu au participat toţi apărătorii părţii în cauză”.

Din luna noiembrie 2022 până în prezent, ședințele de judecată au fost amânate de mai multe ori la cererea apărării, cauza fiind la etapa în care partea apărării urmează să își prezinte argumentele în susținerea cererilor de apel.

Pe 12 iunie 2019, Șor susținea o ultimă conferință de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova să cedeze puterea și să treacă în opoziție. Ulterior, pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că Ilan Șor a părăsit ilegal R. Moldova și a fost dat în căutare națională și internațională. 

În luna iunie 2022, ZdG a scris că s-au împlinit trei ani de când Ilan Șor, deputatul Partidului Politic „Șor”, cercetat în dosarul „frauda bancară”, a părăsit R. Moldova. În această perioadă, Șor, rămas fără imunitate parlamentară pentru a doua oară în luna mai curent, a apărut în numeroase video-uri, postate pe pagina sa de Facebook, în care a lansat mai multe atacuri la adresa partidului de guvernământ și a președintei R. Moldova, Maia Sandu. Deși este deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.

În dosarul „frauda bancară”, Șor este învinuit pe 9 capete de acuzare.