Principală  —  IMPORTANTE   —   Magistrații nu vor avea imunitate…

Magistrații nu vor avea imunitate generală, iar componența și durata mandatului membrilor CSM a fost modificată. Parlamentul a adoptat în lectură finală modificările la legislația privind sistemul judecătoresc

Mai multe modificări la legislația privind sistemul judecătoresc, cum ar fi procedura de numire a judecătorilor, a președinților și vicepreședinților instanțelor judecătorești de toate nivelurile, imunitatea judecătorilor, componența Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), durata mandatului de membru al CSM au fost aprobate vineri, 29 iulie, în lectură finală.

Mai exact, deputații au votat un proiect de lege, care are scopul de a sincroniza prevederile legale cu amendamentele constituționale referitoare la sistemul judecătoresc, intrate în vigoare la data de 1 aprilie 2022.

Astfel, se unifică procedura de numire a tuturor judecătorilor. De asemenea, este eliminat termenul inițial de numire în funcție a magistraților. A fost modificată și procedura de transfer de la o instanță la alta, dacă este de același nivel sau de nivel inferior. În acest caz, nu va mai fi necesar decretul Președintelui țării. Au mai fost operate și modificări în componența, durata mandatului și atribuțiile Consiliului Superior al Magistraturii.

Proiectul de lege prevede modificarea componenței CSM. Astfel, acesta va fi format din 12 membri: șase judecători și șase persoane care se bucură de o înaltă reputație profesională și integritate personală, cu experiență în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant.

La fel, va fi extinsă durata mandatului de membru al CSM de la patru la șase ani, dar fără posibilitatea de a deține două mandate. Documentul prevede și condițiile pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcția de membru al CSM, care nu vine din rândurile judecătorilor. Astfel, în funcția de membru va putea fi aleasă persoana care întrunește următoarele condiții: are înaltă reputație profesională, are integritate profesională, are experiență de cel puțin șapte ani în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, nu a activat în ultimii doi ani până la momentul depunerii cererii în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești, nu este afiliată politic.

Urmare a intrării în vigoare a proiectului de lege, judecătorii care au fost condamnați pentru o infracțiune legate de exercitarea atribuțiilor de serviciu sau care prejudiciază imaginea justiției, vor rămâne fără pensie specială. De asemenea, în cazul în care încă nu a fost emisă o hotărâre definitivă, se va suspenda acordarea indemnizației unice de eliberare din funcție.

Inițiativa legislativă a fost susținută, în a doua lectură, de 54 de deputați.