Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Magistrații de la Judecătoria Chișinău…

Magistrații de la Judecătoria Chișinău se solidarizează: „Legea este aspră, dar este lege”

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, se solidarizează și adresează un mesaj public prin care își exprimă, „regretul profund referitor la mesajele denigratoare lansate în spațiul public în adresa justiției și a judecătorilor”, bazate pe faptele și argumentele expuse în hotărârea de invalidare a alegerilor, adoptată de Rodica Berdilo. Aceștia califică drept „campanie de denigrare”, informațiile apărute în spațiul public referitor la magistrata Berdilo.

Colegii magistratei se pronunță împotriva „linșajului mediatic și atacului la persoană a judecătorilor, împotriva tentativelor de influențare a judecătorilor de natură politică, mediatică și de orice altă natură, împotriva îndemnurilor în masă cu privire la subminarea și desconsiderarea autorității judecătorești”.

Aceștia susțin că, cazuri de invalidare a alegerilor există și în alte state, inclusiv ale Uniunii Europene, și aduc drept exemplu anularea turului II al alegerilor prezidențiale din Austria în iulie 2016.

Judecătorii afirmă că la adoptarea unor hotărâri se conduc în primul rând de prevederile legii, care poate fi imperfectă, incompletă, dar care trebuie aplicată anume pentru a nu pune în pericol democrația, iar ignorarea unor prevederi legale imperative, reprezintă o samavolnicie, o acționare după bunul-plac, nesocotind și încălcând voința și drepturile altora, o sfidare a principiilor statului de drept.

Declarația integrală a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru:

Judecătoria Chișinău, sediul Centru consideră necesar să publice un mesaj referitor la subiectul invalidării alegerilor locale din mun.Chișinău, subiect mediatizat agresiv și dezbătut pe larg în societate. Colectivul de magistrați al Judecătoriei Chișinău, sediul Centru își exprimă regretul profund referitor la mesajele denigratoare lansate în spațiul public în adresa justiției și a judecătorilor, bazate pe faptele și argumentele expuse într-o hotărâre judecătorească.

În acest context, Judecătoria Chișinău, sediul Centru statuează atitudinea fermă a magistraților împotriva linșajului mediatic și atacului la persoană a judecătorilor, împotriva tentativelor de influențare a judecătorilor de natură politică, mediatică și de orice altă natură, împotriva îndemnurilor în masă cu privire la subminarea și desconsiderarea autorității judecătorești. Legiuitorul a prevăzut necesitatea verificării legalității alegerilor (care este într-adevăr un pilon de bază al democrației într-un stat de drept) de către instanța de judecată, anume cu scopul identificării încălcărilor și sancționării acestora prin invalidarea alegerilor. Asemenea prevederi există în multe state ale lumii, inclusiv și ale Uniunii Europene. Un exemplu elocvent, în acest sens, poate servi chiar anularea turului II al alegerilor prezidențiale din Austria în iulie 2016, fapt care a fost necesar în legătură cu încălcările constatate de către instanța de judecată.

Romanii au dat lumii proverbul „Dura lex sed lex” care se traduce literar prin „Legea este aspră, dar este lege” dar al cărui sens poate fi tradus în felul următor: indiferent cât de aspră ar fi pedeapsa pentru o faptă aceasta trebuie aplicată fără excepții. Lăsând la o parte dictonul latin, judecătorii la adoptarea unor hotărâri judecătorești se conduc în primul rând de prevederile legii, care poate fi imperfectă, incompletă, dar care trebuie aplicată anume pentru a nu pune în pericol democrația. Or, ignorarea unor prevederi legale imperative, reprezintă o samavolnicie, o acționare după bunul-plac, nesocotind și încălcând voința și drepturile altora, o sfidare a principiilor statului de drept.

Într-un Stat de drept, respectul față de lege este o datorie morală a fiecărui cetățean, în primul rând, iar abia în al doilea rând este o măsură de constrângere, pedeapsă. Academicianul român, Nicolae Iorga a spus: „A pedepsi trebuie să însemne întotdeauna a îndrepta”. Prin urmare, respectarea legii fără excepții este necesară într-o societate democratică pentru a îndrepta erorile, a preveni încălcările viitoare, a stopa abuzurile. Respectul față de lege trebuie învățat și trebuie exersat, în așa fel încât acest respect să devină deprindere.

Totodată, colectivul de magistrați al Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, dezaprobă și consideră imorale acțiunile de atac la persoană și ampla campanie de denigrare a Judecătorului Judecătoriei Chișinău, Rodica Berdilo, în spațiul public, presă și internet.

Cu respect și considerație,
Colectivul de magistrați al Judecătoriei Chișinău, sediul Centru.

Tot astăzi, magistrata Rodica Berdilo a publicat un mesaj prin intermediul căruia răspunde criticilor și acuzațiilor la adresa sa după ce a invalidat alegerile.