Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Ședință CSM: Un magistrat…

LIVE Ședință CSM: Un magistrat de la Curtea de Apel Chișinău, a cărui avere a ajuns în atenția ANI, și-a retras cererea de demisie

UPDATE 12:20 Judecătorul Ion Secrieru de la Curtea de Apel Chișinău, care a cerut la 18 septembrie să fie eliberat din funcție, a depus ieri, 25 septembrie, o cerere de retragere a cereri de demisie. CSM a susținut cererea de retragere a demisiei.

„În procesul de documentare am făcut cunoștință cu un proces-verbal privind verificarea declarațiilor de avere și interese personale, adoptată de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) la 22 septembrie (…)”, a raportat Ion Guzun.

UPDATE 12:05 Examinarea cereri fostei judecătoare Adela Andronic a fost amânată, în lipsă de cvorum. La ședința CSM sunt prezenți 7 membri dintre cei 10 în exercițiu, dar Tatiana Ceaglic s-a abținut de la examinarea subiectului, rămânând doar 6 membri CSM, cu unul mai puțin decât numărul necesar.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se întrunește marți, 26 septembrie, în ședință. Membrii Consiliului vor examina 16 subiecte, primul fiind cererea ex-judecătoarei Adela Andronic, referitor la retragerea hotărârilor CSM din 17 mai 2016 și din 22 ianuarie 2016, privind constatarea abaterii disciplinare în acţiunile judecătoarei Judecătoriei Centru, municipiului Chişinău, Adela Andronic, și aplicarea în privinţa magistratei a sancțiunii disciplinare – eliberare din funcţia de judecător.

Ultima ședință, preconizată pentru vineri, 22 septembrie, a fost contramandată, „în legătură cu unele circumstanțe obiective”. Anunțul a venit după ce în spațiul public au apărut informații despre noul membru non-judecător al CSM, Iulian Muntean, care a susținut evaluarea Comisiei Pre-Vetting, deși are statut de învinuit într-un dosar de corupție din 2018.

Vineri, Iulian Muntean a anunțat că „crede că își va depune cererea de demisie”, dar anunțul oficial al demisiei membrului CSM nu a fost făcut deocamdată de Parament, care l-a numit acum aproape trei săptămâni.

Cea de-a doua chestiune din agenda ședinței este cererea de demisie din funcție a judecătorului Ion Secrieru de la Curtea de Apel Chișinău.

Urmează să fie examinată și cererea judecătoarei Natalia Iordachi privind apărarea reputației profesionale, onoarei, demnității și imaginii justiției.

Pe agenda suplimentară a ședinței a fost inclusă cererea prealabilă a judecătoarei Lorina Ciubotaru privind anularea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii din 15 septembrie 2023. Ciubotaru a solicitat atunci repetat numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, dar CSM a respins

Vineri, la două zile de la apariția în spațiul public a informațiilor legate de dosarul de corupție din 2018 în care este vizat noul membru al CSM, Iulian Muntean, ceilalți membri ai Consiliului au emis o declarație în care își exprimă îngrijorarea cu privire la situația în care Muntean ar fi furnizat Comisiei Pre-Vetting „informații incorecte sau incomplete cu privire la o ancheta în curs de desfășurare, inițiată încă în 2018”. În acest sens, membrii CSM susțin că soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie.