Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Ședința CSM: subiectele de…

VIDEO Ședința CSM: subiectele de pe ordinea de zi

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc în ședință. Potrivit agendei, pe ordinea de zi figurează 22 de subiecte, printre care desfășurarea concursului cu privire la numirea unui membru în componența Colegiului de evaluare a performanței judecătorilor, dar și concursul pentru desemnarea unui judecător în calitate de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției.

Membrii CSM urmează să avizeze și proiectul de hotărâre a Guvernului cu privire la evaluarea condițiilor de detenție din instituțiile penitenciare, dar și să examineze chestiunea cu privire la cererile unor judecători de remitere a materialelor pentru o eventuală promovare în funcție. Printre judecătorii respectivi se numără și președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș.

11.42: CSM a acceptat retragerea cererilor de demisie ale lui Alexandru Gheorghieș de la Curtea de Apel Bălți, dar și a magistratului Ion Popescu de la Judecătoria Bălți.

10.56: Stratan Vitalie a fost ales cu votul a nouă membri ai CSM în funcția de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției.

10.36: CSM examinează subiectul cu privire la desemnarea unui membru al Consiliului Institutului Național al Justiției. În concurs participă președintele Judecătoriei Anenii Noi, Ghenadie Mîra, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Vitalie Stratan și magistrata de la Judecătoria Chișinău, Victoria Sanduța.

10.34: Președintele interimar al CSM a anunțat că niciunul dintre cei doi participanți la concurs nu a acumulat numărul de voturi. Respectiv, concursul a eșuat și va fi dispus un nou concurs repetat.

10.26: Membrii CSM examinează subiectul cu privire la suplinirea funcției vacante de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor. În concurs participă doi judecători de la Curtea Supremă de Justiție: Iurie Bejenaru și Ion Guzun.

10.22: Avocata Diana Ioniță și fostul judecător Victor Pruteanu au fost numiți în funcția de inspector-judecător în cadrul Inspecției judiciare.

9.42: Are loc examinare proiectului cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției de inspector-judecător în cadrul Inspecției Judiciare.

9.35: Pahopol prezidează ședința CSM după ce a fost numit în funcția de președinte interimar al CSM.

9.30: CSM are un nou membru după ce a fost aprobată detașarea în funcția respectivă a membrului supleant din rândul judecătorilor, Anatol Pahopol.

Pahopol a fost detașat în vederea exercitării mandatului de membru al CSM ca urmare a intrării în vigoare a unor modificări ale Legii cu privire la CSM care prevăd că, „până la alegerea noilor membri al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor, vor suplini funcțiile vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”.

9.11: Carolina Ciugureanu-Mihailuță propune introducerea în ordinea de zi a demersului privind examinarea posibilității de detașare a lui Anatol Pahopol, membrul suplean al CSM desemnat în cadrul Adunării generale a judecătorilor din 2017. Propunerea a fost aprobată.

9.05: Membrii CSM participă de această dată într-o ședință comună, cu respectarea măsurilor epidemiologice.