Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Dosarul „Kuliok”: Igor Dodon…

LIVE Dosarul „Kuliok”: Igor Dodon rămâne sub control judiciar pentru 60 de zile

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) examinează luni, 28 noiembrie, recursul Procuraturii Anticorupție (PA) cu privire la schimbarea măsurii preventive în privința fostului președinte al țării Igor Dodon în așa-numitul dosar „Kuliok”, după ce, la 18 noiembrie, magistrații CSJ au dispus plasarea lui Dodon sub control judiciar pentru 60 de zile.

LIVE TEXT:

UPDATE 18:15 Fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”, rămâne sub control judiciar pentru 60 de zile, având interdicția de a părăsi țara. Magistrații CSJ au respins recursul depus de procurorii anticorupție cu privire la schimbarea măsurii preventive în privința socialistului.

UPDATE 16:42 A fost respinsă cererea de recuzare a magistratei Nadejda Toma din completul de judecată, care urmează să examineze recursul privind revenirea fostului președinte Igor Dodon în arest la domiciliu.

UPDATE 16:39 Magistrații CSJ s-au retras în deliberări.

UPDATE 16:35 Avocații lui Igor Dodon au solicitat respingerea cererii de recuzare a magistratei Nadejda Toma. Fostul președinte al țării Igor Dodon a adăugat că nu vede niciun motiv pentru recuzarea magistratei.

UPDATE 16:21 Cererea de recuzare este examinată de magistrații Vladimir Timofte, Iurie Diaconu, Victor Boico. Potrivit procurorului Petru Iarmaliuc, cererea a fost înaintată pe motiv că magistrata Nadejda Toma s-a pronunțat „încă la 04.11.2022, când a participat la examinarea recursului și a emis o opinie separată prin care susținea că inculpatul Dodon Igor trebuie pus în libertate”.

Procurorul susține că participarea Nadejdei Toma în complet la examinare „compromite imparțialitatea și obiectivitatea examinării acestui recurs”.

UPDATE 15:15 La începutul ședinței de la CSJ, procurorul Petru Iarmaliuc a solicitat recuzarea magistratei Nadejda Toma din completul de judecată, care urma să examineze recursul privind revenirea fostului președinte Igor Dodon în arest la domiciliu.

Fostul președinte Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, a fost eliberat din arest la domiciliu prin decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 18 noiembrie. Fostul șef de stat a fost plasat sub control judiciar, având interdicția de a părăsi țara. Decizia a intrat în vigoare pe 20 noiembrie.

În așa-numitul dosar „kuliok”, fostul președinte al R. Moldova este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu Federația Rusă, iar în dosarul „Energocom”, fostul președinte este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.

Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.

Igor Dodon spune că nu înțelege de ce este învinuit, dar se declară nevinovat. „Acest caz va fi predat la facultățile de drept”. Reportaj de la ședința de judecată în dosarul „kuliok”

După câteva ședințe preliminare de judecată, vineri, 11 noiembrie, la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), într-o atmosferă tensionată, a început examinarea în fond a dosarului „kuliok”. Dacă la precedentele ședințe în fața CSJ se adunau doar susținători ai fostului șef de stat, de această dată acolo și-au făcut prezența câteva femei, care pe durata întregii ședințe, au scandat lozinci anti-Dodon: „hoțul”, „la pușcărie”, „trădătorule” și „mincinosule”. 


Pe 6 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței CSJ-ului pentru examinare în fond. Potrivit prevederilor art. 39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de președintele R. Moldova, precizează Procuratura.

„Conform acuzațiilor aduse lui Igor Dodon, ultimului i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din R. Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din R. Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid”, se arată în comunicatul publicat de PA.

„Mă declar complet nevinovat și vom dovedi acest lucru în instanță. Acesta este un caz 100% politic, cusut cu ață galbenă, cu martori falși. În plus, am identificat numeroase nereguli și greșeli din partea procurorilor, care s-au grăbit să trimită cazul în instanță pentru a raporta conducerii țării cu privire la sarcinile pe care și le-au stabilit”, a declarat Igor Dodon, după ce dosarul a fost trimis în judecată. 

Urmărirea penală în dosarul denumit generic „kuliok” a fost reluată pe 18 mai 2022, la o zi după ce CA Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova, emisă anterior. Dosarul are la bază o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care s-a speculat că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-i transmită lui Cornel.

Secvența video, publicată de fostul deputat Iurie Reniță, este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon declara că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM. Ulterior, Dodon declara public că ar fi jucat un rol în cadrul acelor discuții, cu scopul de a-l debarca pe Plahotniuc de la guvernare.

Igor Dodon este bănuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de Patrie.