Principală  —  IMPORTANTE   —   La ce etapă se află…

La ce etapă se află procedura de extrădare a fostului șef al CFM Iurie Topală, reținut și arestat în Belgia în luna ianuarie de către ofițerii Interpol. Detalii despre deciziile instanțelor belgiene în acest caz

Fostul șef al Î.S. Calea Ferată a Moldovei (CFM) Iurie Topală, reținut și arestat în Belgia în luna ianuarie de către ofițerii Interpol, fiind cercetat pentru escrocherie, delapidări și abuz de serviciu, urmează să fie extrădat în următoarea perioadă autorităților de la Chișinău, după ce prima instanță belgiană i-a respins contestarea extrădării.

Deși extrădarea lui Topală pare să fie tot mai aproape, responsabilii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), solicitați de Ziarul de Gardă, ne-au comunicat că fostul șef de la Calea Ferată a depus recurs, iar instanța belgiană de apel urmează să se pronunțe în timpul apropiat.


La trei luni de la reținerea și arestarea lui Topală, pentru detalii despre extrădarea fostului șef de la Calea Ferată, Ziarul de Gardă l-a contactat pe șeful Direcției cooperare polițienească internațională a IGP (Biroul Național de Interpol), Viorel Țențiu, care ne-a spus că tot ce ține de competența Biroului Național Central Interpol, la această etapă, a fost deja întreprins și că din luna ianuarie fostul șef al CFM se află în custodia autorităților de aplicare a legii din Belgia.

„(…) Următoarea etapă este transmiterea acelui set pentru extrădarea lui Iurie Topală în adresa autorităților abilitate din Belgia. Setul a fost transmis în februarie. Deja ține de competența Procuraturii Generale, însă confirm că acest set a fost expediat. Mai mult ca atât, după o solicitare pe care am făcut-o, ni s-a confirmat repetat faptul că atât Topală, cât și Olga Bondarciuc sunt în custodia autorităților de aplicare a legii din Belgia. Acum urmează să așteptăm decizia finală a autorităților din Belgia cu privire la extrădarea lui Iurie Topală în R. Moldova”, a declarat Viorel Țențiu.

Solicitat de ZdG, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Combaterii Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Emil Gaitur, a declarat că fostul șef CFM urmează să fie extrădat din Belgia în următoarea perioadă.

„Fostul șef CFM urmează să fie extrădat din Belgia, după ce prima instanță belgiană i-a respins contestarea extrădării, astfel încât acum instanța de apel urmează să se pronunțe”, a declarat Emil Gaitur.

La mijlocul lunii februarie, autoritățile de la Chișinău au expediat oamenilor legii din Belgia tot setul de acte necesare în vederea extrădării lui Iurie Topală. Atunci, șeful Direcției cooperare polițienească internațională a IGP, Viorel Țențiu, a declarat pentru ZdG că autoritățile din Belgia analizau actele remise de R. Moldova și urmau să decidă asupra extrădării lui Iurie Topală.

Pe 12 ianuarie, Iurie Topală a fost reținut de către ofițerii Interpol în Belgia. Fostul șef al CFM este învinuit de escrocherie, delapidări de fonduri, corupere activă și abuz de putere sau de serviciu.

Iurie Topală, fost consilier municipal, un exponent al Partidului Liberal, a condus CFM din 2015 până în 2019. Anterior, în 2019 Ziarul de Gardă a scris că Topală deține o afacere prosperă în sectorul rutier – SRL „Ruta-Prim” – care administrează în Chișinău rutele: 113, 135, 186, 188, 192 – cu peste 240 de unități de microbuze și circa 25 de autobuze pe ruta 22 și ruta Chișinău-Grătiești.