Principală  —  IMPORTANTE   —   Judecătoria Chișinău examinează cererea depusă…

Judecătoria Chișinău examinează cererea depusă de Maia Sandu împotriva lui Igor Dodon în legătură cu pliantele cu mesaje manipulatorii la adresa candidatei PAS: după 8 ore, ședința a fost întreruptă

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, au examinat vineri, 13 noiembrie, în ședință, cererea depusă de candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la prezidențiale, Maia Sandu, împotriva candidatului independent, susținut public de Partidul Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon, în legătură cu distribuirea pliantelor electorale ce conțin mesaje manipulatorii la adresa candidatei PAS.

Solicitată de ZdG, avocata Natalia Moloșog, reprezentanta candidatei PAS, Maia Sandu, ne-a comunicat că cererea de chemare în judecată a fost depusă la 11 noiembrie curent.

După mai bine de 8 ore, ședința a fost întreruptă și va fi reluată sâmbătă, începând cu ora 9:00.

În cadrul ședinței de judecată de astăzi au fost examinate și mai multe demersuri depuse de către reprezentantul candidatului Igor Dodon, care, însă, potrivit avocatei, au fost respinse de către magistrați. A fost respinsă și cererea de recuzare depusă de către reprezentantul lui Igor Dodon.

La 11 noiembrie a fost înaintată cererea de chemare în judecată prin reprezentanță. Noi am contestat conținuturile de pe pliantele care au fost repartizate pe perioada electorală care conțin falsuri. Ședința a fost fixată de urgență pentru că, conform Codului Electoral, acestea se examinează în termen de 5 zile, dar nu mai târziu de ziua alegerilor.

Astăzi, la ora 9:00 a început ședința. Pe parcursul ședinței au fost înaintate din partea pârâtului, reprezentantul domnului Igor Dodon mai multe demersuri. Instanța, astăzi, toată ziua, le-a examinat. Deci, au fost respinse aceste demersuri, în principiu. Ultimul demers a fost înaintarea recuzării judecătorului pe motiv că toate cererile au fost respinse. Este vorba despre cererile dumnealui în legătură cu chestiuni procesuale – de strămutare, de scoatere de pe rol, ridicarea excepției de tardivitate, au fost mai multe.

Acum, recuzarea se repartizează aleatoriu către un judecător din cadrul Judecătoriei municipiului Chișinău, sediul Centru. La moment, domnul reprezentant al lui Igor Dodon întocmește această cerere”, ne-a comunicat avocata Natalia Moloșag.

Sâmbătă și duminică, 7 și 8 noiembrie, atât în Capitală, cât și în raioane au fost distribuite pliante cu mesaje manipulatorii la adresa candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu. În foile volante este scris despre o eventuală închidere a școlilor și spitalelor, lichidarea raioanelor și unirea satelor în județe, legalizarea căsătoriilor „dintre homosexuali”, precum și stoparea plăților pentru pensii și salarii. Pliantele conțin informații cum că au fost achitate din fondul electoral al candidatului susținut de PSRM, Igor Dodon. În raportul financiar prezentat de Igor Dodon Comisiei Electorale Centrale (CEC) la 6 noiembrie nu sunt, însă, indicate cheltuieli pentru tipărirea pliantelor. Informațiile din pliante sunt atacurile lansate de Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă de la 3 noiembrie.

În briefingul de presă de la 3 noiembrie, într-un discurs de jumătate de oră, el a făcut o serie de afirmații false, cum că Maia Sandu ar fi închis mai multe școli, primării, spitale și că ar fi scos limba rusă din curricula școlară. Datele statistice și informațiile oficiale dezmint falsurile lui Igor Dodon, scrie Stop Fals.

Pliantele conțin informații cum că au fost achitate din fondul electoral al candidatului susținut de PSRM, Igor Dodon. În timp ce reprezentanții PAS spun că „Igor Dodon nu a rezistat și a coborât în glod și împroașcă cu acest glod toată țara”, reprezentanții staff-ului acestuia au declarat pentru ZdG că în cadrul dezbaterilor, candidatul va veni cu „dovezi și argumente”.

În campania prezidențială din 2016 au fost împărțite o serie de foi volante care promovau informații false la adresa Maiei Sandu. Spre deosebire de acum, în 2016 pliantele nu conțineau informații despre cine le tipărește, în ce tiraj și din ce resurse, fapt care contravine legislației electorale

Într-o investigație, Anticorupție.md a scos la iveală că repartizarea fluturașilor se făcea chiar la câțiva pași de MAI, în biroul Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, organizație cu care liderul PSRM Igor Dodon are legături strânse de ani buni.

Candidata PAS, Maia Sandu și candidatul independent, susținut public de PSRM, Igor Dodon sunt concurenții care se vor întâlni în turul II al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 15 noiembrie curent. După primul tur Maia Sandu a acumulat 36,16% din voturi, iar Igor Dodon – 32,61%.