Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ion Druță și Oleg Sternioală,…

Ion Druță și Oleg Sternioală, eliberați din funcția de judecători ai CSJ

Parlamentul a aprobat proiectele de hotărâre privind eliberarea din funcția de judecător și președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a lui Ion Druță, precum și din funcția de judecător și vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ a lui Oleg Sternioală.

Proiectele de hotărâre au fost votate unanim, în ședința plenară de astăzi a Parlamentului. Ambii magistrați au fost eliberați din funcțiile deținute în baza cererilor de demisie depuse, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorul Oleg Sternioală a fost reținut la 4 noiembrie, fiind cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Ulterior, judecătorul a fost eliberat din arest, fiind cercetat în stare de libertate. Informațiile acumulate de procurori arată că magistratul a acumulat împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale, a cumpărat însă bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

Bănuiala rezonabilă a organului de urmărire penală este că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale.

Judecătorul Ion Druță, la rândul său, este anchetat penal pentru îmbogățire ilicită și amestec în înfăptuirea justiției după ce fiica, socrii și părinții pensionari ai magistratului au cumpărat, în ultimii 5 ani, mai multe bunuri imobile în Chișinău, care valorează, la prețul lor de piață, peste 13 milioane de lei, iar în biroul acestuia au fost găsite mai multe note informative cu indicații exacte pentru judecătorii care examinau dosare de rezonanță în care erau vizați omul de afaceri Valentin Eșanu, Oleg Pruteanu, alias „Borman”, sau persoanele învinuite de tentativa de asasinat asupra lui Vladimir Plahotniuc.