Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Încălcări depistate de CNAM: Peste…

Încălcări depistate de CNAM: Peste 7 mln de lei din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost cheltuiți în alte scopuri

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină au evaluat, în anul 2015, corespunderea serviciilor medicale pe toate tipurile de asistenţă medicală în peste 200 de instituţii medicale contractate. În urm aacestor evaluări s-a constatat că, la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti, sunt cazuri de neasigurare cu medicamente necesare, pacienții fiind nevoiți să-și procure singuri medicamentele. De asemenea, la nivelul asistenţei medicale primare se atestă o supraveghere insuficientă, uneori formală, a pacienţilor cu afecţiuni cronice. Deşi indicatorii de proces care prevăd depistarea precoce a maladiilor este în creştere, controlul medical profilactic anual nu este efectuat în volum deplin.

În urma evaluării, serviciile prestate necalitativ sau raportate nejustificat nu au fost validate şi, respectiv, nu au fost acceptate spre plată. Suma serviciilor medicale nevalidate în 2015 a constituit circa 9.110.000 de lei. Cea mai mare parte (75,5%) o reprezintă suma nevalidată în cadrul asistenţei medicale spitaliceşti, după care urmează cea referitoare la serviciile de înaltă performanţă şi la asistenţa medicală primară. În majoritatea cazurilor, sumele nevalidate per instituţie constituie sub 0,05% din suma contractată.

Concomitent cu evaluarea volumului şi a calităţii serviciilor medicale, specialiştii CNAM au verificat legalitatea şi eficienţa utilizării în 2015 de către instituţiile medico-sanitare a mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală. S-a constatat că în unele cazuri mijloacele financiare din fondurile AOAM au fost utilizate în alte scopuri decât îndeplinirea Programului unic. Suma utilizată în alte scopuri a constituit în jur de 7.423.000 de lei şi reprezintă 0,33% din fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente. În consecinţă, prestatorii au returnat banii în conturile CNAM şi au achitat penalităţi de 1.640.000 de lei. În acelaşi timp, directorii a zece instituţii medico-sanitare, care au admis încălcări, au fost amendaţi cu suma totală de 8.100 de lei.

Totodată, în urma soluţionării a 40 de petiţii adresate CNAM din partea pacienţilor privind achitarea nejustificată a serviciilor medicale şi a medicamentelor în staţionar, instituţiile medico-sanitare publice au restituit banii acestora, suma totală fiind de 51.700 de lei.