Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ilan Șor recunoaște că „finanțează”…

Ilan Șor recunoaște că „finanțează” partide politice: „Eu nu consider că fac ceva ilegal. La fel ca și fondurile europene, susțin proiectele politice din Moldova”

Colaj ZdG

Fostul deputat fugar Ilan Șor a venit cu prima reacție după declarațiile făcute de ex-deputata Arina Spătaru privind dosarul penal pornit pe faptul finanțării ilegale a partidelor politice de către Șor, în care a colaborat sub acoperire.

Acesta susține că i s-ar fi spus acum ceva timp despre faptul că Spătaru lucra cu oamenii legii, dar nu a crezut.

„Am fost informat acum o lună jumătate în urmă, că Arina Spătaru este o momeală. Sincer, nu credeam, deoarece o femeie care are un soț preot, nu poate minți privind direct în ochi.(…) Eu constat că am susținut și voi susține pe viitor, toate proiectele politice, deschis am spus despre acest lucru, care se vor lupta cu regimul Sandu. (…) Doamna Spătaru minte, deoarece când m-a întrebat direct despre finanțare, eu absolut deschis i-am spus că banii pe care îi dirijez, sunt proveniți din proiecte de bussines. Deja toți au înțeles că mitul despre faptul că Șor este un proiect al Kremlinului nu este adevărat. (…)”, a spus Șor.

Totodată, condamnatul fugar susține că președinta partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) ar fi „uitat” să menționeze că ar fi „căutat” să se întâlnească cu Șor timp de câteva luni.

„Eu nu consider că fac ceva ilegal. La fel ca și fondurile europene, susțin proiectele politice din Moldova. Diferența este că eu dau bani pentru drumuri, infrastructură, ajutor social și îmi dezvolt țara. 

(…) Eu cu siguranță pot spune că fac totul corect. Eu am susținut și continui să susțin Moldova. Da, astăzi organele de drept spun că banii mei sunt murdari, de ce? Pentru că ei trebuie să admită că banii pe care îi primesc ei de la organizațiile din Europa sunt albi. (…) Doamna Spătaru, eu, la fel, ca și soțul dvs. cred în Dumnezeu. Eu cred că o să vină acea zi când Dumnezeu o să facă dreptate”, a mai afirmat liderul singurului partid din R. Moldova declarat neconstituțional.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat o secvență audio, înregistrată în cadrul investigațiilor privind finanțarea ilegală a partidelor politice, care conține o parte din discuția purtată, la 6 august 2023, de Ilan Șor și o altă persoană prin aplicația de comunicare Bria.

Conversația este între Ilan Șor și secretarul general al partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Adrian Culai. Cei doi discută despre bugetul pus la dispoziție de Șor partidului ALDE.

În ultimele cinci luni, ex-deputatul fugar Ilan Șor ar fi crezut că „Arina Spătaru a fost cumpărată din banii lui”. Declarația a fost făcută de fosta deputată, recunoscând că ea este fosta aleasă a poporului racolată de Alexandr Nesterovschi, care a colaborat cu oamenii legii pentru cercetarea lui Șor și a finanțării ilegale a partidelor.

În operațiunea sub acoperire a participat și secretarul general al partidului ALDE Adrian Culai.

„Eu, Arina Spătaru, tot eu Victoria Bogatu, agent sub acoperire, sunt deputatul menționat ieri în Parlamentul R. Moldova de către procurorul general interimar, de către șefa Procuraturii Anticorupție (…). Din 15 aprilie aștept acest moment. Să vă povestesc detalii despre această investigație care cu adevărat va arunca în aer politica moldovenească”, a spus Spătaru.

Politiciana a mai menționat că Șor ar fi crezut că partidul ALDE a fost făcut la indicația lui.

„Asta a fost misiunea noastră, să documentăm cum Șor, finanțat de Kremlin, își crește partide în R. Moldova (…). Da, știm că sunt riscuri majore, știm că Șor este răzbunător.

Mi-a fost frică în fiecare noapte, pentru viața mea și a familiei mele și conștientizam riscul la care mă expuneam. Nu vă puteți închipui obrăznicia și impertinența lui Șor care îl trimitea pe Nesterovschi acasă, la muncă, la muncă, prin supermarket, la telefon, cu lingușeli, cu manipulări, doar ca să mă cumpere ca la piață. Am fost vizitată neanunțat acasă, la locul de muncă, mă aborda oriunde mă prindea. Pe de altă parte conștientizam că noi avem mulți politicieni care puteau fi cumpărați prin astfel de metode (…).

După denunțul meu din aprilie 2023, în care informam autoritățile că Nesterovschi vrea să mă cumpere pentru Șor, procurorul a autorizat prima investigație. S-a documentat prima mea discuție cu Șor prin aplicația Bria”, a povestit președinta ALDE.

Aceasta a spus că a fost în Israel, în vizită la Ilan Șor, „în vila lui luxoasă, și i-a ascultat planurile malefice”. Spătaru a prezentat un telefon mobil care i-ar fi fost dat de Șor împreună cu banii.

„Datorită acestei operațiuni, Șor a fost localizat și adresa lui reală din Caesarea, la începutul lunii august, a apărut în investigațiile jurnaliștilor din Israel”, a mai menționat fosta deputată.

„Nesterovschi a transmis un pachet cu 50 de mii de dolari și 100 de mii de lei unui fost deputat”. Șefa PA vine cu detalii din dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice

Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, deputații Partidului „Renaștere”, afiliat fostului parlamentar fugar Ilan Șor, cărora le-a fost ridicată imunitatea parlamentară, au fost reținuți joi seară, 21 septembrie, pentru 72 de ore.