Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Frauda bancară de la Chișinău,…

Frauda bancară de la Chișinău, văzută din SUA

Raportul Companiei Kroll, care a investigat dispariția unui miliard de dolari din cele trei bănci din R. Moldova, arată că, o parte din bani, 25,5 milioane USD, au ajuns, inclusiv, în conturi bancare ale unor bănci americane.

În cadrul vizitei de documentare pe care a întreprins-o în SUA, ZdG s-a întâlnit cu Mary Butler, șefa Secției spălarea banilor și recuperarea activelor din cadrul Unității internaționale a Diviziei penale a Departamentului de Justiție și a încercat să afle dacă, în SUA, au fost demarate anchete ce vizează frauda bancară din R. Moldova sau dacă în ultimii ani au existat solicitări oficiale din partea organelor de drept de la Chișinău de a se implica în recuperarea banilor. Deși aceasta a dat de înțeles că ar cunoaște despre frauda din sistemul bancar, a evitat să ofere informații la acest subiect.

„Nu pot comenta chestiuni care nu sunt încă publice. N-am informații despre acest caz, dar știu că există multă informație pe internet. Nu putem confirma sau infirma existența unor asemenea demersuri din partea autorităților de la Chișinău. Dar, cred că mulți au citit despre această fraudă, inclusiv raportul Companiei Kroll, deci, sperăm că, până la final, investigațiile se vor solda cu succes”, a precizat Mary Butler.

În anii care au urmat frauda bancară din R. Moldova, mai mulți politicieni au făcut apeluri către SUA să se implice în investigarea dispariției miliardului din băncile de la Chișinău. Ultima declarație publică care a vizat acest subiect a avut loc în septembrie 2019, când ministrul de Interne din acea perioadă, Andrei Năstase, tot el, președintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” a anunțat că, după o vizită în SUA, la FBI, ar fi discutat cu reprezentantul instituției pentru România și R. Moldova, iar acesta ar fi spus că SUA se vor implica în ancheta privind frauda bancară. Autoritățile americane nu au infirmat, dar nici nu au confirmat că ar avea în agendă asemenea anchete.

Citiți și: Lecția americană de justiție