“Fratele”lui Renato Usatîi reținut în Ucraina pentru posesie ilegală de explozibil

Cei trei bărbaţi reţinuţi în seara de 27 ianuarie de poliţia ucraineană din oraşul Odesa, pentru posesie ilegală de explozibil, ar fi făcut parte dintr-o grupare criminală care ar avea asupra sa mai multe omoruri şi crime deosebit de grave pe teritoriul R. Moldova. Unul din aceştia este Alexei Bucatari, de 48 de ani, alias „Lioha Bucătari”. Anterior numele acestuia a apărut în presă într-o înregistrare audio cu politicianul Renato Usatîii, pe care ultimul îl numea „brat” (frate). Informaţia a fost făcută publică de oficiali ucraineni, iar autorităţile de la Chişinău au confirmat că aceştia au fost „implicaţi în acţiuni criminale pe teritoriul R. Moldova”.

Autorităţile ucrainene afirmă că cei trei bărbaţi ar face parte dintr-o grupare criminală specializată în comiterea omorurilor la comandă. „Sunt motive serioase de a bănui că această troică a fost implicată în crime deosebit de grave pe teritoriul R. Moldova şi în regiunea transnistreană. Este vorba de omoruri la comandă, rachet, răpirea oamenilor şi explozii,” a comentat pe pagina sa de Facebook Anton Gheraşenko, consilierul ministrului de Interne al Ucrainei.

Gheorghe Cavcaliuc, şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, a confirmat că cei trei bărbaţi sunt bănuiţi de comiterea mai multor fărădelegi pe teritoriul R. Moldova. „Respectivii au fost implicaţi anterior în careva infracţiuni, dar mai multe detalii le puteţi obţine de la serviciul de presă”, ne-a spus Cavcaliuc.

Și reprezentanţii Procuraturii Generale ne-au declarat că cei trei bărbaţi au fost documentaţi de către forţele de ordine din R. Moldova, iar informaţia a fost oferită instituţiilor abilitate ucrainene, acest fapt cauzând reţinerea lor ulterioară. Surse ale ZdG din cadrul acestei instituţii afirmă că cei trei ar fi fost implicaţi în omoruri pe teritoriul regiunii Odesa şi mai puţin în R. Moldova.

Totodată, forţele de ordine ucrainene îi bănuiesc pe cei trei de organizarea celor două explozii care au avut loc în oraşul Odesa, una la 23 decembrie 2014, iar alta la 5 ianuarie 2015. Deflagraţiile s-au produs în faţa sediilor unor ONG-uri ce colectau ajutor pentru militarii ucraineni care luptă în estul ţării. Potrivit declaraţiilor consilierului Gheraşenko, reţinuţii ar fi activat sub conducerea serviciilor secrete ruseşti.

Poliţia ucraineană cercetează acum această versiune, ne spune Volodomir Şablienko, şeful poliţiei din regiunea Odesa. „Nu putem afirma aceasta până la finalizarea anchetei, dar avem bănuieli plauzibile să credem că-i anume așa. Aceste trei persoane au trecut frontiera moldo-ucraineană în repetate rânduri prin punctul de trecere Cuciurgan, regiunea transnistreană, pe teritoriul căreia îşi avea domiciliul unul dintre ei, doi fiind domiciliaţi pe teritoriul controlat de Chişinău. Asupra lor au fost găsite de asemenea şi şase pachete de substanţă vegetală, aproximativ jumătate de kilogram, presupunem că e marijuana. Ei închiriau o casă în oraşul Odesa, în care tot a fost găsite explozibil, armament, dar şi substanţe despre care se presupune că sunt de origine narcotică.”

Bărbaţii ar fi locuit, cu ieşiri periodice, în ultimul an în acest oraş portuar ucrainean. Acum autorităţile ucrainene anunţă că procuratura oraşului Odesa a cerut arestarea acestora, fără dreptul de a fi eliberaţi sub cauţiune. Totodată, forţele de ordine din ţara vecină analizează posibilitatea publicării în presă a fotografiilor celor trei pentru a fi identificați de persoanele care au fost victime ale acestei grupări.

Miercuri seara, printr-un comunicat de presă, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că la 27 ianuarie, curent, pe teritoriul Ucrainei, în cadrul unei operațiuni desfășurate de  serviciile operative din regiunea Odessa în conlucrare cu angajații Direcției combatere a crimelor grave a Inspectoratului Național de Investigații, în preajma pieței Malinowski, au fost reținuți trei cetăţeni ai Republicii Moldova.

Aceștia s-au dovedit a fi: Salimov Arif de 29 de ani, alias „Arif”, anterior judecat în regiunea transnistreană, Sbitnev Vladimir de 38 de ani, alias „Bitoc ”, recent alias „Cestnîi”, anterior judecat și Bucatari Alexei de 48 de ani, alias „Lioha”, anterior judecat.  

În 2013, Renato Usatîi a apărut în trei înregistrări telefonice din iarna 2011-2012, vorbind cu şi despre lideri din lumea criminală. Cel mai mult, Usatîi a discutat anume cu Alexei Bucătari, zis „Lioha Bucătari”, despre care presa a scris că ar fi fost „locotenentul” lui Malhaz Djaparidze – un „hoţ în lege” moldovean care, în 2008, a murit în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. După moartea acestuia, Bucătari, pe care Usatîi îl numea „brat” (frate, n.r.), a primit titlul de „blatnoi”, cin acordat în lumea interlopă.

Cei doi planificau să recupereze banii datoraţi de „bancherul negru” Gherman Gorbunţov unor businessmani ruşi pe care Usatîi îi reprezenta în R. Moldova. Sumele vehiculate în discuţie erau de sute de milioane de USD. Unul dintre numele invocate telefonic de Usatîi este cel al lui Averin Victor Sergheevici, zis „Avera” — membru important al sindicatului criminal rus Solntsevskaya Bratva, sau cel al lui „Grişa”, adică Grigore Karamalak, cu care Usatîi spunea că, fiind vecini, are întâlniri în fiecare săptămână.

 “Pe Bucătari l-am văzut cu un an-doi în urmă. Atât. Stăteau la o terasă. Am zis noroc-noroc şi gata. Cu Bucătari, Karamalak, nu am afaceri”, declara Renato Usatîi anterior, pentru ZdG.

IGP a anunțat că cei trei indivizi fac parte dintr-un grup criminal organizat, implicat în mai multe furturi, estorcare de bani, tîlhării, precum și alte ilegalități săvîrșite la comandă.

Suspecții au fost reținuți în baza art. 208 CPP a Ucrainei.

La moment, de comun acord cu angajații serviciilor operative din orașul Odessa se desfășoară măsuri de investigație și urmărire penală pentru stabilirea participării acestora la infracțiunile săvîrșite pe teritoriul Ucrainei și Republicii Moldova.

Poliția solicită ca persoanele care au avut de suferit în urma acțiunilor întreprinse de suspecți să telefoneze la numărul specializat 902 sau Unitatea de gardă a INI: 022-577-177, 078710293.

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. Igor Donici

  Familia mafiota, ce sa faci patanii au vrut sa mai vina si la putere in Moldova, bine ca lau scos pe Usatii din cursa electorala, ca de altfel pe linga sukialisti ar fi avut si din clanul mafiot cite cineva.

 2. Mihai

  Iata adevarata fata a extemistului si banditului Usatii, si cind te gindesti ca asta sa dorit a fi politician in RM te iau fiorii.

 3. Mihai

  Chiar bine ca acest Usatii a fost exclus din cursa electorala la timp. Ne mai ramine asa un ris sa ajunga sa ne faca legi.

 4. Vasile

  Poftim, unul manipulare prin Moldova altul prin Ukraina, evident ca au un trecut dubios legat de infractiuni la comanda pentru Rusia, sau mai degraba pentru mafia ruseasca a carui “GodFather” totusi e Putin.

 5. tika

  IZRAILUL COMANDA CU AMERICA!!!
  AMERICA COMANDA CU EUROPA!!!

  AMERICA A DUS RAZBOAE PESTE TOT,ia mai ramas RUSIA!!!

  RUSIA NU ARE FRICA DE AMERICA,deaceea AMERICA incearca a convinge pe toti ca RUSIA ESTE RIA!!!
  IN ACELAS TIMP IZRAILUL incearca a convinge pe toti ca PALESTINA ESTE RIA,cu toate ca PALESTINA nu are nici un exercit!!!

  REZULTATUL???
  LUMEA INTREAGA PREFERA RUSIA,dar nu AMERICA si e solidarà cu PALESTINA!!!

  (am tradus de unde sint registrati 133 de milioane de oameni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. tika

  tika tika vasilika,prostulika gazitica cu minciunika prin borsh la stefanica…pute si samana cu o propoganda …stiti cum se fac treburile,e asa,da ???????????????

 7. ana

  ha ha ha…au gasit haholii ,,tapii ispasitori,, pentru faradelegile proprii din Odessa! o ,,inghite,, rusu si asta…iar daca mafiozzii sunt ai vostri,maldavani dragi,asumati-vi-i,nu-i bagati in oala rusilor!

 8. ana

  ha ha ha…si-au gasit haholii ,,tapi ispasitori,, pentru propriile faradelegi din Odessa…nu-i bai,le-o ,,inghite,, rusul si pe astea…la cate a inghitit in ultimii 25 de ani! in legatura cu mafiozii despre care e vorba,daca sunt ai vostrii dragi maldavani,asumati-vi-i,nu-i mai varati in oala rusilor! viva la Russia!:)

 9. minciuni ordinare KGB-iste, de unde sti tu cine e fratele lui Usatii si cu ce se ocupa? ce fac autoritatiile criminale ucrainene, NE EXTERMINA fratii nostri romani din Odessa si Cernauti, ii trimit pe linia inttai a frontului ca sa fie masacrati de rusi!!

 10. ucrainenii teroristi si criminali sa nu ne dea noua lectii de moralitate, ei ne extermina minoritatea romaneasca din Ucraina pe linia intai a frontului, pe fratii nostri din Cernauti si Odesa. Si acum vin sa ne dea exemple de moralitate si democratie?!?! UCRAINA e un stat terorist, dictatorial si anti-democratic!

 11. Anatolie Mereuta

  Teroristi la noi,teroristi la ei,nu-i problema noastra sa-i aparam,iar Usatai are unele relatii dubioase,avand legatura cu Pisateli si altii la fel,unul fiind prins in Rusia si judecat in Romania pt,atac armat impotriva unui tanar,confundat cu un interlop roman,pe care trebuia sa-l ucida la comanda,deci interlopi si crimunali pt,nu cred ca trebuie sa ne stricam relatiile cu Ukraina,chiar daca ea ne face greutati la cei care vorbesc romana/moldoveneasca din nordul sau sudul Rep,Moldova,,,

 12. Aurel

  Da oare nu venea “fratele” lui Urinat în RM cu aceste explozive, oare nu se pregătesc ei de ceva care ar avea ca urmare multă,multă vărsare de sînge ?

 13. Impotriva Taranoilor

  incep sa cred ca Rusia nu vrea sa inghita Moldova, ci sa-i dea foc si apoi s-o impinga spre Romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *