Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (FOTO) Avocații diasporei au depus…

(FOTO) Avocații diasporei au depus două cereri de chemare în judecată a CEC-ului

134 de cetățeni ai R. Moldova aflați peste hotare au atacat în instanță deciziile Con­si­li­u­lui Elec­to­ral al Cir­cum­scrip­ți­ei muni­ci­pa­le Chi­și­nău nr. 1,  din 16 și 17 noiem­brie curent. Astăzi, avocații Eduard Digore și Veronica Mihailov-Moraru, mandatați pentru a reprezenta interesele diasporei din Italia, Marea Britanie, Franța și Irlanda, au depus cererile la Judecătoria sect. Centru.

Avocații susțin că cea mai importantă solicitare a moldovenilor din diasporă este ca justiția să contatate în acțiunile organelor electorale încălcarea dreptului constituțional la vot.

avocati-2
Avocații Eduard Digore și Veronica Mihailov-Moraru

„Am contestat hotătârile Con­si­li­u­lui Elec­to­ral al Cir­cum­scrip­ți­ei muni­ci­pa­le Chi­și­nău nr. 1, în adresa căruia au fost expediate examinarea contestațiilor cuprivire la încălcarea dreptului la vot. Deciziile au fost adoptate pe 16 și 17 noiembrie. Prin acestea organul electoral a luat act de contestații, fără a da o oarecare apreciere, și le-a remis Curții Constituționale. Noi am contestat, conform legislației în vigoare. Avem mai multe cerința, dar cea mai importantă este constatarea încălcării dreptului constituțional la vot”, a declarat avocata Veronica Mihailov-Moraru.

Întrebată despre șansele și rezultatele acestor acțiuni, avocata a declarat că justiția ar trebui să fie de partea cetățenilor, pentru că probe sunt suficiente, dar și că „acum, instanțele de judecată au o misiune foarte importantă”.

În proces sunt atrase mai multe instituții, inclusiv Comisia Electorală Centrală.

Deși numă­rul mol­do­ve­ni­lor care au depus con­tes­ta­ții pen­tru că nu le-a fost asi­gu­rat drep­tul la vot este de 4031, doar 143 au reu­șit să sem­ne­ze lis­te­le pen­tru man­da­ta­rea avocaților.  Majoritatea cetățenilor nu au avut posi­bi­li­ta­tea, la fel ca în ziua de 13 noiem­brie, să par­cur­gă sute și mii de kilo­me­tri pentru a semna.

Con­si­li­u­lui Elec­to­ral al Cir­mun­scrip­ți­ei muni­ci­pa­le Chi­și­nău, nr. 1,  prin deciziile din 16 și 17,  deci­de să ia act de con­tes­ta­ți­i­le depu­se de dias­po­ră și să le „remi­tă Cur­ții Con­ti­tu­țio­na­le pen­tru a fi lua­te în cal­cul la con­fir­ma­rea rezul­ta­te­lor ale­ge­ri­lor pen­tru func­ția de pre­șe­din­te al R. Mol­do­va”, fără a se pronunța asupra faptului că ele denotă faptul că statul nu a asigurat sreptul la vot.

avocati-1 avocati-5

La 21 noiem­brie, în cel puțin 30 de ora­șe din întrea­ga lume cetă­țe­nii mol­do­ve­ni au orga­ni­zat acțiu­ni de pro­test și flasmob-uri prin care și-au expri­mat dez­a­cor­dul față de rezul­ta­te­le ale­ge­ri­lor pre­zi­den­ți­a­le din 13 noiem­brie curent.  Dias­po­ra a cerut demi­sia con­du­ce­rii Comi­si­ei Elec­to­ra­le Cen­tra­le și a Minis­te­ru­lui Afa­ce­ri­lro Exter­ne și Inte­gră­rii Euro­pe­ne. De ase­me­nea, cetă­țe­nii au soli­ci­tat sta­tu­lui orga­ni­za­rea repe­ta­tă a turu­lui II de scru­tin, deo­a­re­ce mii de mol­do­ve­ni afla­ți în stră­i­nă­ta­te nu și-au putut exer­ci­ta drep­tul la vot.