Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fost prim-adjunct al procurorului general,…

Fost prim-adjunct al procurorului general, implicat în mai multe scandaluri, se vrea judecător

Fostul prim-adjunct al procurorului general, Andrei Pântea, plecat din sistem în septembrie 2015, după mai multe scandaluri și acuzații la adresa sa, vrea să devină judecător. Mâine, 21 iunie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să voteze pentru remiterea materialelor în Colegiul de evaluare sau Colegiul de Selecţie și Cariera Judecătorlor şi Comisia unică la Institutul Național al Justiției.

Andrei Pân­tea a con­dus, pen­tru câteva luni, Pro­cu­ra­tura Gene­rală, după demi­sia din ianu­a­rie 2013 a lui Vale­riu Zubco. Pân­tea era atunci prim-adjunctul pro­cu­ro­ru­lui gene­ral, funcție pe care o deținea din martie 2010. După expi­ra­ra­rea man­da­tu­lui, la început de 2015, Andrei Pân­tea a fost trans­fe­rat în func­ția de adjunct al pro­cu­ro­ru­lui mun. Chi­și­nău, Ion Dia­cov. Pântea însă și-a dat demisia în septembrie 2015, la câteva zile după ce fostul procuror municipal, Ion Diacov, l-a acuzat, în cadrul unei conferințe de presă, că ar fi încălcat legea.

„Pân­tea a fost adjunc­tul meu și era des­tul de modest, trăia la gazdă. Eu am cerut la pri­mă­rie pen­tru el un apar­ta­ment cu 2 odăi. Dar odată ce a fost pro­mo­vat în apa­ra­tul cen­tral – el are o casă, apar­ta­mente și mașini. Eu nu înțe­leg: Pro­cu­ra­tura Gene­rală dă sala­rii în dia­mante? Dosa­rul lui Kara­ma­lak a fost sub con­tro­lul meu per­so­nal, chiar și pro­cu­ro­rul gene­ral Vale­riu Zubco a ata­cat în instanță deci­zia ca să nu fie tri­mis acest dosar la Moscova. Dar Pân­tea, prin abuz de ser­vi­ciu, a dis­pus tri­mi­te­rea dosa­ru­lui la Moscova și acum acest Kara­ma­lak finan­țează situ­a­ți­ile din Nor­dul țării”, afirma atunci Ion Dia­cov.

Andrei Pân­teacasa pintea a fost eroul mai mul­tor mate­ri­ale de presă. ZdG a scris ante­rior că el a fost cel care a decis, sus­pect, ca dosa­rul lui Kara­ma­lak să fie tri­mis la Moscova. Tot el a apă­rut dis­cu­tând tele­fo­nic cu Ion Șol­to­ianu, con­dam­nat pen­tru omor.  În con­vor­bire, Șol­to­ianu, aflat în puș­că­rie, îl numeşte „frate” pe Pân­tea şi îl feli­cită cu ocazia zilei pro­cu­ro­ri­lor.

La înce­pu­tul lui 2015, ZdG a scris că Pân­tea şi-a înă­lţat, timp de doi ani, o casă modernă cu două nivele pe o stra­delă din ora­şul Codru din Chi­şi­nău.

Omul legii deţinea şi trei auto­mo­bile, prin­tre care un BMW X5, fabri­cat în 2006 şi cum­pă­rat în 2013 cu 150.000 de lei. „Con­si­de­raţi că un pro­cu­ror tre­buie să tră­i­ască pe malul râu­lui Bâc? Să-şi ridice acolo o colibă? Să umble încă­lţat în cizme de chirză? Luaţi în cal­cul anii lucraţi în Pro­cu­ra­tură”, declara acum un an Andrei Pân­tea.

Anterior, Andrei Pântea a exercitat funcția de procuror al raionului Anenii Noi.