Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Era agent sub acoperire Arina…

Era agent sub acoperire Arina Spătaru atunci când a fost în Israel pentru a vorbi cu Șor? Răspunsul Procuraturii Anticorupție

Sursa: Arina Spataru/Facebook

Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu precizări după ce în spațiul public au apărut mai multe informații privind dosarul finanțării ilegale a partidelor politice de către deputatul fugar Ilan Șor și implicarea, sub acoperire, a fostei deputate Arinei Spătaru.

Instituția anticorupție a precizat că Spătaru a primit calitatea de investigator sub acoperire abia după ce a fost în Israel, unde s-a întâlnit cu Șor.

„Măsurile speciale de investigație, realizate în cadrul dosarului penal, au fost autorizate de procuror și judecător și efectuate exclusiv pe teritoriul R. Moldova. Reiterăm că pe teritoriul statului Israel nu au fost autorizate și nici efectuate măsuri speciale de investigație cu participarea Arinei Spătaru. Acesteia i-a fost atribuită calitatea de investigator sub acoperire după ce a fost audiată ca martor pe marginea discuțiilor purtate în Israel cu Ilan Șor și a altor detalii despre deplasare.

Asigurăm că, investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual penale, inclusiv cu respectarea tuturor obligațiilor internaționale”, a transmis PA.

Și reprezentanții Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS ) au publicat un comunicat în urma declarațiilor publice „lansate de către reprezentanții unei formațiuni politice”.

Serviciul de Informații și Securitate susține că a acordat suport operațional în cadrul dosarului penal gestionat de către Procuratura Anticorupție.

„Asigurăm că investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual penale, inclusiv cu respectarea tuturor obligațiilor internaționale. Măsurile speciale de investigație, realizate în cadrul dosarului penal, au fost autorizate de către procuror și judecător și efectuate exclusiv pe teritoriul Republicii Moldova”, a notat SIS.

Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB) a prezentat marți, 26 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, „o serie de întrebări de interes public către oficialii statului vizați în așa zisa operațiune sub acoperire a dnei Arina Spataru”.

„Care este calitatea procesuală a indivizilor implicați în acest partid, cei care au participat la negocierile cu infractorul Ilan Șor și cei care au primit cu regularitate, pe parcursul ultimilor luni, mijloace financiare? De ce telefonul gesticulat la conferința din 22 septembrie se mai găsea în posesia denunțătorului și nu atașat ca probă la dosarul gestionat de ofițerul de instrucție, conform legislației? Dacă banii lui Șor au fost cheltuiți pentru a cumpăra politicieni, câte resurse ilicite au fost folosite contrar legislației electorale, iar dacă banii murdari primiți de la Ilan Șor nu au fost cheltuiți pentru activitățile ALDE, unde sunt acești bani? De ce ancheta inițiată de instituțiile vizate s-a finalizat exact atunci când urmau să fie cumpărați deputați PAS, din vorbele persoanei pretinse „sub acoperire?”, a întrebat președintele CUB Igor Munteanu.

Arina Spătaru, președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE Moldova), a recunoscut vineri, 22 septembrie, că ea este fosta aleasă a poporului racolată de Alexandr Nesterovschi, care a colaborat cu oamenii legii în dosarul finanțării ilegale a partidelor. Printre altele, aceasta a spus că Ilan Șor, în conversații directe, i-a confirmat „suportul de care beneficiază, din partea Federației Ruse și rolul său direct în deturnarea vectorului proeuropean al R. Moldova”.

În ultimele cinci luni, ex-deputatul fugar Ilan Șor ar fi crezut că „Arina Spătaru a fost cumpărată din banii lui”.  În operațiunea sub acoperire a participat și secretarul general al partidului ALDE Adrian Culai.

„Eu, Arina Spătaru, tot eu Victoria Bogatu, agent sub acoperire, sunt deputatul menționat ieri în Parlamentul R. Moldova de către procurorul general interimar, de către șefa Procuraturii Anticorupție (…). Din 15 aprilie aștept acest moment. Să vă povestesc detalii despre această investigație care cu adevărat va arunca în aer politica moldovenească”, a spus Spătaru.

Politiciana a mai menționat că Șor ar fi crezut că partidul ALDE a fost făcut la indicația lui. Aceasta a spus că a fost în Israel, în vizită la Ilan Șor, „în vila lui luxoasă, și i-a ascultat planurile malefice”. Spătaru a prezentat un telefon mobil care i-ar fi fost dat de Șor împreună cu banii.