Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   După ce proiectul a fost…

După ce proiectul a fost votat de Parlament în prima lectură, Ministerul Justiției invită la o discuție privind modificarea legii cu privire la CSM

Ministerul Justiției invită vineri, 13 decembrie, la ora 15:00, reprezentanții societății civile și alți actori interesați la o discuție publică asupra proiectului de lege prin care sunt operate unele modificări la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). 

De asemenea, ministerul solicită prezentarea propunerilor în scris asupra proiectului dat până duminică, 15 decembrie.

„Toate propunerile recepționate vor fi transmise în adresa Parlamentului în vederea examinării acestora în cadrul procesului de definitivare și pregătire a proiectului de lege pentru lectura a doua”, este menționat într-un comunicat emis de Ministerul Justiției.

Anterior, fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, a acuzat că proiectul a fost aprobat de Guvern fără a fi publicat pe site și propus spre consultări publice.

Întrebat, în cadrul unei emisiuni la TV8, de ce nu au fost consultați reprezentanții CSM, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a spus că „a uitat”, dar ei au putut participa la activitățile grupului de lucru pe lângă Ministerul Justiției.

Săptămâna trecută, proiectul a fost votat în prima lectură de Parlament. Acesta prevede majorarea membrilor CSM de la 12 la 15, dintre care cinci să fie numiți de Parlament din rândul profesorilor de drept titulari, iar șapte – din rândul judecătorilor, inclusiv șapte membri supleanți, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, după cum urmează – patru din judecătorii, doi din curțile de apel și unul din Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

În proiect este menționat că, ținând cont de faptul că în cadrul CSM urmează a fi numiți încă doi membri din rândul profesorilor titulari de drept, din contul bugetului de stat vor fi necesare anual mijloace financiare în sumă de: 366.960 de lei, salariul unuia fiind de 15.290 de lei.

Totodată, în calitate de președinte în CSM urmează a fi ales unul din membrii săi din rândul membrilor judecători ai Consiliului. Autorii motivează că „acest fapt va asigura un echilibru în activitatea de autoadministrare a puterii judecătorești” și va fi soluționat un vid legislativ în partea ce ține de survenirea interimatul funcției de președinte al CSM, întrucât „până la alegerea unui nou președinte al CSM, interimatul funcției va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători”.

De asemenea, judecătorii care doresc să fie aleși în CSM trebuie să dețină o vechime în funcție de judecător de cel puțin 3 ani, conform proiectului.