Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul Șor la Curtea de…

Dosarul Șor la Curtea de Apel Cahul: După mai bine de 7 ore, ședința a fost amânată. Avocat: „Au fost audiați martori”. CSJ s-a adresat la CC în legătură cu strămutarea dosarului

După mai bine de 7 ore, ședința de judecată de la Curtea de Apel Cahul în dosarul lui Ilan Șor, învinuit de escrocherie şi spălare de bani, de luni, 14 septembrie, a fost întreruptă pentru că a expirat programul de lucru al instanței de apel.

Solicitat de ZdG, unul dintre avocații lui Ilan Șor ne-au comunica că „a fost o zi lucrătoare”, iar procesul continuă.

Totodată, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) s-a adresat la Curtea Costituțională (CC), după ce avocații lui Ilan Șor au cerut strămutarea dosarului de condamnare a fostului primar de Orhei, de la Curtea de Apel Cahul la o altă instanță de apel.

Astfel, până la soluționarea sesezării, CSJ a suspendat examinarea cererii de strămutare.

Marți dimineață, pe site-ul Curții de Apel Cahul reprezentanții instanței au precizat că ședința de judecată de luni, 14 septembrie, a fost amânată din motiv că a expirat programul de lucru al Curții și astfel se amână examinarea cauzei pentru data de 21 septembrie, ora 10:00.

Publicitate
Publicitate

Potrivit avocaților lui Ilan Șor, ședința a durat mai bine de 7 ore, însă a fost întreruptă, întrucât s-a terminat programul de lucru al instenței de apel din Cahul.

Unul dintre avocații lui Șor, Colenco Aureliu, ne-a comunicat că în cadrul ședinței de luni au fost audiați doi martori.

„A fost o zi lucrătoare. Merge procesul. Astăzi am interogat martori, unul care a rămas de dațile trecute și un martor care a fost interogat în timpul anchetei și în prima instanță. S-a dispus examinarea dosarului, continuarea examinării pentru săptămâna viitoare, marți, 21 septembrie. Mergem consecutiv, foarte normal, mergem înainte”, ne-a comunicat Colenco Aureliu, avocatul lui Ilan Șor.

Ultima ședință, cea din 7 septembrie, care a avut loc la Curtea de Apel Cahul în dosarul lui Ilan Șor, învinuit de escrocherie şi spălare de bani, a fost amânată din același motiv.

La sfârșitul lunii iulie curent, Curtea de Apel Cahul, printr-un comunicat de presă, a informat că pe data de 24 iulie fiind convocată ședința de judecată pe cauza penală privind învinuirea inculpatului Ilan Șor de comiterea infracțiunilor prevăzute de art.190 alin.(5) şi art.243 alin,(3) lit. b) Cod penal, nu a fost posibilă continuarea judecării cauzei pe motivul neprezentării în ședința de judecată a procurorilor – doi procurori și-au declarat imposibilitatea de a participa pe motivul aflării în concediu anual și respectiv în concediu medical, iar al treilea – pe motivul antrenării în acțiuni de urmărire penală și la judecarea altor cauze, și a celor patru apărători inculpatului Ilan Șor, trei apărători au invocat prescripția medicului pentru a fi plasați în autoizolare, ca urmare contactării neprotejate cu persoane infectate cu COVID-19, și un apărător a invocat plasarea sa în carantină.

Următoarele ședințe au fost stabilite cu luarea în considerație a perioadei autoizolării (carantinării) și aflării în concediu anual de odihnă a apărătorilor inculpatului Ilan Șor pentru următoarele date: 02 septembrie 2020 ora 10.30, 07 septembrie 2020 ora 10.30, 14 septembrie 2020 ora 10.30, 21 septembrie 2020 ora 10.00, 25 septembrie 2020 ora 10.00.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. Ulterior, la 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Publicitate
Publicitate