Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul Șor la Curtea de…

Dosarul Șor la Curtea de Apel Cahul: Ședința, întreruptă până la 7 septembrie

Ilan Șor a plecat din R. Moldova în aceeași perioadă cu Vladimir Plahotniuc

Ședința de judecată de la Curtea de Apel Cahul în dosarul lui Ilan Șor, învinuit de escrocherie şi spălare de bani, stabilită pentru data de 2 septembrie a fost întreruptă până la data de 7 septembrie.

Reprezentanții Curții de Apel Cahul au precizat că ședința de judecată a fost întreruptă din motiv că a expirat programul de lucru al Curții și astfel se amână examinarea cauzei pentru data de 7 septembrie, ora 10:30.

Unul dintre avocații lui Ilan Șor, Denis Calaida, a precizat pentru Ziarul de Gardă că ședința s-a desfășurat, însă din cauza epuizării zilei de lucru, a fost amânată pentru ziua de 7 sepetmbrie.

S-a epuizat ziua de muncă. Noi am lucrat de la 10:30 și până la 18:30. Continuarea ședinței va avea loc pe data de 7 septembrie. Au fost mai multe cereri și din partea acuzatorilor, și din partea apărării. Au fost examinate demersuri, cercetate probe. Ședințele vor continua, dar pe data de 2 septembrie s-a epuizat ziua de muncă”, ne-a comunicat avocatul.

La sfârșitul lunii iulie curent, Curtea de Apel Cahul, printr-un comunicat de presă, a informat că pe data de 24 iulie fiind convocată ședința de judecată pe cauza penală privind învinuirea inculpatului Ilan Șor de comiterea infracțiunilor prevăzute de art.190 alin.(5) şi art.243 alin,(3) lit. b) Cod penal, nu a fost posibilă continuarea judecării cauzei pe motivul neprezentării în ședința de judecată a procurorilor – doi procurori și-au declarat imposibilitatea de a participa pe motivul aflării în concediu anual și respectiv în concediu medical, iar al treilea – pe motivul antrenării în acțiuni de urmărire penală și la judecarea altor cauze, și a celor patru apărători inculpatului Ilan Șor, trei apărători au invocat prescripția medicului pentru a fi plasați în autoizolare, ca urmare contactării neprotejate cu persoane infectate cu COVID-19, și un apărător a invocat plasarea sa în carantină.

Următoarele ședințe au fost stabilite cu luarea în considerație a perioadei autoizolării (carantinării) și aflării în concediu anual de odihnă a apărătorilor inculpatului Ilan Șor pentru următoarele date: 02 septembrie 2020 ora 10.30, 07 septembrie 2020 ora 10.30, 14 septembrie 2020 ora 10.30, 21 septembrie 2020 ora 10.00, 25 septembrie 2020 ora 10.00.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. Ulterior, la 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.