Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul penal pe un capăt…

Dosarul penal pe un capăt de acuzare în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a ajuns pe masa judecătorilor

Dosarul penal pe un capăt de acuzare în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a ajuns pe masa judecătorilor. Procuratura Anticorupție (PA) anunță luni, 13 decembrie, despre expedierea în judecată, pentru examinare în fond a cauzei penale ce îl privește pe procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, căruia îi este imputată comiterea în complicitate cu ex-șeful Secției resurse umane a PG a infracțiunii – depășirea atribuțiilor de serviciu.

Pe acest capăt de acuzare, potrivit Procuraturii, „lui Alexandr Stoianoglo și fostei sale subalterne, i se incriminează că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea indemnizației de concediere a procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea indemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei”.

„În acest context, remarcăm că, în conformitate cu prevederile art. 62 alin.(5) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „dacă la data eliberării din funcție a procurorului, există o procedură contravențională în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizației unice de concediere egală cu 50% din produsul înmulțirii ultimului salariu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de procuror, se suspendă până la soluționarea irevocabilă a cauzei”, se arată într-o notă informativă a Procuraturii.

Potrivit PA, învinuiților și avocaților acestora le-a fost pusă la dispoziție cauza penală pentru a lua cunoștință cu materialele și după caz să înainteze cereri și demersuri, însă aceștia nu au dat curs citațiilor procurorului.

„Informăm că în gestiunea procurorului desemnat de CSP a rămas o altă cauză penală privind învinuirea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe patru capete de acuzare, în cadrul căreia procurorii de caz în continuare întreprind toate măsurile necesare prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei în vederea stabilirii adevărului, iar la emiterea cărora decizii procesuale în privința lui Alexandr Stoianoglo și persoanele acțiunile cărora fac obiect a urmăririi penale, vom reveni cu detalii suplimentare”, precizează reprezentanții Procuraturii.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Pe 29 noiembrie curent, procurorul de caz, Victor Furtuna, anunța despre finalizarea urmăririi penale pe un capăt de acuzare ce îl privește pe procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, căruia îi este imputată comiterea infracțiunii – depășirea atribuțiilor de serviciu. Detalii aici.

Conform informațiilor obținute de ZdG, oficial, Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general). Detalii aici.

Pe 5 octombrie curent, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții în clădirea PG, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit din instituție escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS), fiind reținut pentru 72 de ore. Descinderile de la PG și reținerea procurorului general au venit marți după ce CSP, în jurul orei 14:00, a admis o sesizare a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp împotriva procurorului general și l-a desemnat pe procurorul anticorupție Victor Furtună pentru a investiga informațiile din sesizarea admisă de CSP.Detalii aici.