Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Urmărirea penală, terminată…

ULTIMA ORĂ Urmărirea penală, terminată pe un capăt de acuzare în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo

Procurorul de caz, Victor Furtuna, anunță despre finalizarea urmăririi penale pe un capăt de acuzare ce îl privește pe procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, căruia îi este imputată comiterea infracțiunii – depășirea atribuțiilor de serviciu.

Potrivit lui Furtuna, pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii.

„În acest context, remarcăm că, în conformitate cu prevederile art. 62 alin.(5) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „dacă la data eliberării din funcție a procurorului, există o procedură contravențională în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizației unice de concediere egală cu 50% din produsul înmulțirii ultimului salariu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de procuror, se suspendă până la soluționarea irevocabilă a cauzei””, se arată într-o notă informativă a Procuraturii Anticorupție.

Stoianoglo și avocații acestuia urmează să beneficieze de dreptul de a lua cunoștință cu materialele cauzei penale și după caz să înainteze cereri și demersuri, care după caz, urmează a fi soluționate de procuror în ordinea stabilită de prevederile legislației procesual penale.

„Concomitent, informăm că, în gestiunea procurorului desemnat de CSP a rămas o altă cauză penală privind învinuirea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe patru capete de acuzare, în cadrul căreia procurorii de caz în continuare întreprind toate măsurile necesare prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei în vederea stabilirii adevărului, iar la emiterea cărora decizii procesuale în privința lui Alexandr Stoianoglo și persoanele acțiunile cărora fac obiect a urmăririi penale, vom reveni cu detalii suplimentare”, se arată în nota informativă.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Alexandr Stoianoglo este urmărit penal pe cinci capete de acuzare. Potrivit procurorului anticorupție Victor Furtuna, acuzatorul care a dispus inițierea urmăririi penale în privința lui Stoianoglo, șeful suspendat al Procuraturii Generale (PG) este cercetat pentru abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Conform informațiilor obținute de ZdG, oficial, Stoianoglo este învinuit de săvârșirea a cinci infracțiuni penale în perioada anilor 2011 (atunci când deținea funcția de deputat) și 2021 (deținând funcția de procuror general). Detalii aici.

Pe 5 octombrie curent, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții în clădirea PG, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit din instituție escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS), fiind reținut pentru 72 de ore. Descinderile de la PG și reținerea procurorului general au venit marți după ce CSP, în jurul orei 14:00, a admis o sesizare a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp împotriva procurorului general și l-a desemnat pe procurorul anticorupție Victor Furtună pentru a investiga informațiile din sesizarea admisă de CSP. Detalii aici.