Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul în care fostul deputat…

Dosarul în care fostul deputat al PDM Constantin Țuțu este cercetat pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații: i-a fost înaintată învinuirea și a fost terminată urmărirea penală. Procurorii anticorupție au aplicat sechestru pe imobilul fostului parlamentar

I-a fost înaintată învinuirea și a fost terminată urmărirea penală, spun procurorii cu privire la dosarul în care fostul deputat al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Constantin Țuțu este cercetat pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații. Procurorii anticorupție au aplicat sechestru pe imobilul fostului parlamentar.

Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), lui Constantin Țuțu îi sunt incriminate trei capete de acuzare, pentru săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită și două episoade de fals în declarații.

Procurorii susțin că fostul deputat, fiind persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada 2014-2019 a realizat venituri din mai multe surse în sumă totală de 6 455 350 de lei și tot în aceiași perioadă a efectuat cheltuieli în sumă totală de 10 012 207 lei.

„S-a constatat o diferență substanțială dintre venituri și cheltuieli, suma cheltuielilor prevalând asupra sumelor de venituri obținute cu 3 556 857,22 lei, mijloace care nu puteau fi obținute licit.

Fostul deputat, în vederea denaturării informațiilor reale cu privire la veniturile realizate și cheltuielile suportate a inclus în declarația de avere și interese personale pentru 2017 și 2018 date false și incomplete, indicând venitul obținut din vânzarea unui mijloc de transport în sumă de 80 de mii de euro, când de fapt potrivit contractului, autoturismul a fost vândut cu 75 de mii de euro”.

Procurorii mai spun că parlamentarul a indicat în declarația de avere că a împrumutat de la o terță persoană două milioane de lei, deși în acest sens nu a fost întocmit niciun act juridic confirmativ, iar de facto în cadrul urmăririi penale s-a constatat că mijloacele financiare indicate nu au fost transmise către fostul deputat.

De asemenea, potrivit PA, Țuțu nu a inclus, în mod intenționat, în declarația de avere și interese personale pentru 2017 și 2018, următoarele date despre:

  • venitul obținut din vânzarea unui mijloc de transport, în sumă de 31 de mii de lei
  • obținerea dreptului de proprietate asupra unei porțiunii de teren, procurată la prețul de 20 de mii de lei
  • calitatea de uzufructuar asupra a șapte mijloace de transport
  • împrumutul bănesc acordat unei societăți comerciale în sumă de 64 600 de lei
  • înstrăinarea în baza unui contract de vânzare-cumpărare a unui teren pentru construcții, la prețul de 909 lei.

În cadrul efectuării urmăririi penale pe caz pentru a asigura o eventuală confiscare, procurorii anticorupție au aplicat sechestru pe imobilul fostului deputat.