Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul în care David Davitean…

Dosarul în care David Davitean a fost condamnat la 13 ani de închisoare, trimis la rejudecare. Motivele invocate de CSJ

Foto: jurnaltv.md

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a trimis la rejudecare dosarul lui David Davitean, cumnatul lui Vitalie Proca, condamnat la 13 ani de închisoare pentru tentativă de omor și tâlhărie. Cazul lui Davitean se numără și în lista celor 38 de „dosare politice” ce urmează a fi evaluate de către Procuratura Generală.

David Davitean a fost condamnat la 16 ani de închisoare cu executare în 2017 de către magistrații de la Judecătoria Chișinău. Ulterior, în 2018, Curtea de Apel Chișinău a casat sentința și a pronunțat o nouă hotărâre privind condamnarea lui Davitean la 13 ani de închisoare.

La 21 februarie, judecătorii de la CSJ au decis însă să admită recursurile declarate de avocații lui Davitean și au casa decizia Curții de apel, dispunând rejudecarea cauzei la apel, în alt complet de judecată.

CSJ a constatat că lui Davitean i-a fost încălcat dreptul de a participa la ședințele de judecată, acesta fiind îndepărtat pe tot parcursul examinării cauzei din ședințele de judecată ale primei instanță. Totodată, magistrații au atestat că instanța de apel, examinând cauza la apelurile apărării nu a dat răspuns la invocările apărării, care au vizat aducerea la cunoștință a învinuirilor inculpatului și asigurarea înlesnirilor pentru pregătirea apărării, mai mult, instanța de apel nu a ținut cont de erorile comise de prima instanță și la rândul său a admis încălcarea drepturilor inculpatului.

„Colegiul penal lărgit subliniază, că pe lângă faptul că instanța de apel la examinarea cauzei a admis încălcări esențiale ale dreptului inculpatului la apărare, aceasta l-a condamnat pe Davitean David în baza unei legi inexistente(articolul pentru care era condamnat era modificat)”, este menționat în decizia motivată a CSJ.

Amnesty International Moldova declara anterior că David Davitean nu a primit îngrijiri medicale adecvate ca urmare a vătămărilor grave pe care le-a suferit în timpul detenției, ca urmare a presupuselor maltratări aplicate de personalul Penitenciarului numărul 13.

Unul dintre capetele de acuzare aduse lui Davitean a fost dezvăluit, în premieră, de Ziarul de Gardă în decembrie 2012 în articolul „Doi procurori, un controversat om de afaceri şi consilierul lui Stati într-un bordel din Chişinău”. Precizam atunci că omul de afaceri Vadim Ciornea i-a invitat într-un apartament privat din Chişinău pe doi procurori şi pe Vitalie Diaconu, consilierul lui Anatol Stati, în compania a trei domnişoare. Printre fetele prezente în acea noapte era şi o minoră.

Mai exact, În noaptea de 21 noiembrie, 2012, în jurul orei 02.30, trei indivizi, printre care şi Davitean David Karlen, cetăţean al Armeniei şi al R. Moldova, au pătruns cu un pistol de model CZ, prin acces liber, în apartamentul cu pricina. Aceştia l-ar fi lovit pe Vitalie Diaconu cu patul pistolului în regiunea capului. De pe masa din hol ar fi sustras două telefoane mobile  — unul de model „Black Berry”, la preţ de 10 mii de lei, şi altul, de model „Vertu”, la preţ de 200 de mii de lei, fugind de la locul faptei.

Davitean declara anterior că dosarul este unul fabricat de colegii celor doi procurori, care au dorit să se răzbune pentru că au fost surprinși în acea încăpere.