Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Doi medici condamnaţi pentru că…

Doi medici condamnaţi pentru că au lăsat un bolnav să moară

Doi medici din cadrul Substaţiei de Asistenţă Medicală Urgentă Ungheni, au fost condamnaţi recent pentru neacordarea de ajutor unui bolnav, care a provocat din imprudenţă decesul acestuia.
Procuratura Ungheni a prezentat probe care au demonstrat că în noaptea de 11 ianuraie 2014, deplasîndu-se la o solicitare în echipajul de urgenţă pentru acordarea ajutorului medical unui bărbat care zăcea inconştient în scara unui bloc din Ungheni, inculpaţii l-au examinat superficial şi, fără a-i acorda asistenţă medicală necesară, l-au lăsat să zacă în continuare, fără a-l interna în spital. Bolnavul a fost totuşi internat în spital însă abia spre dimineaţă, atunci când un alt echipaj de asistenţă medicală urgentă a depistat bărbatul în stare de inconştienţă în scara blocului locativ. Peste o lună, pacientul, în vîrstă de 48 de ani, a decedat la spital, fără a-şi reveni din comă.

Conform raportului de expertiză medico legală victima suferise o traumă cranio-cerebrală deschisă cu fractura liniară a oaselor bolţii craniului, hematom subdural şi hemoragii intracerebrale, excoriaţii în regiunea frontală, plagă superficială în regiunea perioculară stânga, plagă contuză în regiunea parietală, excoriaţii în regiunea genunchilor care se califică ca vătămare corporală gravă periculoasă pentru viaţă.

Cu toate acestea, fără motive întemeiate, medicii din primul echipaj de urgenţă nu i-au acordat bolnavului ajutor, deşi, în virtutea legii şi a regulilor speciale, erau obligaţi să o facă şi ca rezultat, au provocat din imprudenţă decesul bolnavului (art.162 alin.(2) lit.b) Cod penal).

Recent, pentru cele incriminate de procurori, ambii medici au fost recunoscuţi culpabili şi condamnaţi la cîte 2 ani închisoare cu privarea de dreptul de a exercita activitate în medicină pe un termen de 2 ani. De asemenea, instanţa de judecată a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 2 ani.