Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Propunerea lui Plahotniuc de a…

Propunerea lui Plahotniuc de a alege judecătorii direct de către popor, „sub lupa” a doi judecători americani


Judecătorii americani Dan Aaron Polster și Eduardo Robreno consideră că funcția de judecător se află în contradicție cu sistemul de alegere a judecătorilor direct de către cetățeni. Aflați la Chișinău la inițiativa Ambasadei SUA la Chișinău, pentru a participa la instruirea magistraților din R. Moldova, cei doi judecători au oferit un interviu pentru Ziarul de Gardă. Judecătorul Dan Aaron Polster activează în statul Ohio, în timp ce Eduardo Robreno este judecător senior în Pennsylvania. 

Partidul Democrat a pregătit un proiect de Hotărâre a Parlamentului prin care urmează să însărcineze comisia juridică a Parlamentului să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituției, care ar permite ca judecătorii să fie aleși de popor. Anunțul a fost făcut la 9 octombrie, curent, de către liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, în cadrul briefingului săptămânal al partidului.

I-am întrebat pe judecătorii americani Dan Aaron Polster și Eduardo Robreno, aflați în R. Moldova pentru a participa  la instruirea magistraților din R. Moldova, cât de eficient și binevenit ar fi un astfel de sistem în R. Moldova, o țară ex-sovietică.

Judecătorul Dan Aaron Polster a declarat că există puncte forte și puncte slabe în orice tip de sistem, deoarece „în toate este prezent factorul uman, iar oamenii nu sunt perfecți”.  În Ohio, statul unde activează Polster, judecătorii sunt aleși de către cetățeni, iar Polster consideră că acest sistem nu este „cea mai bună idee” din trei motive:

  1. Fiind judecător, nu poți face campanii electorale: nu poți face promisiuni, nu poți avea o platformă electorală.
  2. Majoritatea oamenilor nu cunosc nimic despre judecători, cu excepția avocaților. Oamenii nu știu nimic decât numele unora dintre ei, care sunt mai populari.
  3. Judecătorul trebuie să-și facă publicitate, iar publicitatea implică anumite costuri.

„Există o mulțime de probleme în acest sistem, există probleme în Ohio, nu pot decât să presupun că vor exista probleme și în R. Moldova. O să vă dau câteva exemple de ce acest sistem nu este bun în Ohio, dar aceasta nu înseamnă că R. Moldova ar trebui sau nu ar trebui să adopte un astfel de sistem.

Politicienii, atunci când candidează la o anumită funcție, fac campanii electorale și fac anumite promisiuni: că vor fi impozite mai mici, sau mai mari, că vor adopta o lege sau alta, etc. – ei au o platformă electorală. Judecătorul nu are o platformă electorală, el nu poate vorbi sau prezice cum va soluționa un dosar sau altul, pentru că dacă ar face acest lucru, în situația în care ar ajunge acel dosar în gestiunea sa, cetățeanul i-ar spune: „În campania ta electorală tu ai spus că vei proceda în felul X sau Y. Nu vei fi corect, nu vreau ca dosarul meu să se afle în gestiunea ta”. Și cetățeanul ar avea dreptate în cazul dat. Deci, prima – nu poți face campanie electorală. În al doilea rând, în SUA, majoritatea oamenilor nu cunosc nimic despre judecători, cu excepția avocaților, ei nu știu nimic decât numele unora dintre ei, care sunt mai populari. În al treilea rând, publicitatea costă bani. Unicii care ar cheltui bani pe campanii electorale pentru alegerea judecătorilor sunt avocații.

Există un șir de probleme în procesul de alegere a judecătorilor, însă procesul de numire a acestora, la fel, nu este perfect, deoarece dacă numești o persoană în funcția de judecător pentru un motiv greșit, vei avea probleme”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, judecătorul federal Dan Aaron Polster.

De părere că niciun sistem nu este în totalitate bun sau rău este și Eduardo Robreno, judecător senior în Pennsylvania.

„În orice caz, consider că funcția de judecător se află în contradicție cu sistemul de alegere a judecătorilor, deoarece asta ar însemna să reacționezi la opinia publică și să placi publicului, în caz contrar, nu îți vei păstra funcția pe un termen prea lung. Funcția de judecător te obligă însă să faci uneori lucruri nepopulare, dacă este necesar.

Unul dintre colegii care a făcut un studiu global despre sistemele de justiție și cred că a identificat doar două țări în care judecătorii sunt aleși: SUA și un canton din Elveția, doi poli total diferiți. Aparent, acest sistem nu este unul universal sau care ar putea fi acceptat cu ușurință. Experiența SUA ar putea fi unică și nu una satisfăcătoare în totalitate”,  a conchis judecătorul Robreno.

La 11 octomrbie, curent, Parlamentul a aprobat Hotărârea  pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova privind alegerea judecătorilor direct de către popor. Inițiativa aparține deputatului Sergiu Sîrbu și a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți la ședință.

Hotărârea prevede ca Comisia juridică, numiri şi imunităţi să elaboreze proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova privind alegerea judecătorilor direct de către popor. Proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova privind alegerea directă a judecătorilor de către popor urmează a fi prezentat Parlamentului în termen de 30 de zile.

Un interviu integral  cu cei doi magistrați americani despre justiție, citiți în ediția de joi a ZdG.