Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Socialistul Corneliu Furculiță, constatat…

DOC Socialistul Corneliu Furculiță, constatat cu avere nejustificată de peste OPT milioane de lei, obține la Curtea de Apel Chișinău anularea actului ANI

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Corneliu Furculiță a obținut la Curtea de Apel Chișinău anularea unui act al Autorității Naționale de Integritate (ANI) prin care a fost constatat cu avere nejustificată de peste opt milioane de lei pentru anii 2017-2018. 

Controlul averii în privința lui Furculiță a fost inițiat în septembrie 2020, după ce Ziarul de Gardă l-a surprins, în vara anului 2020, că locuiește într-o casă impunătoare pe care nu o declarase. De asemenea, potrivit actului de constatare al ANI, controlul averii a fost inițiat și în legătură cu nedeclararea împrumuturilor contractate de către Corneliu Furculiță de la compania sa „Exclusiv Media” SRL.

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău, în componența magistraților – Veronica Negru, Ecaterina Palanciuc și Ina Dutca, a admis acțiunea înaintată de socialistul Corneliu Furculiță împotriva ANI privind contestarea actului administrativ individual defavorabil și a decis anularea actului de constatare al ANI din 28 aprilie 2023. Hotărârea a fost pronunțată pe 24 iulie 2023, însă până la publicarea acestui articol nu a fost publicată decizia motivată a instanței.

„Se anulează actul de constatare nr. 52/03 din 28.04.2023 emis de Autoritatea Națională de Integritate în privința lui Corneliu Furculiță. Hotărârea este executorie din momentul emiterii, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile de la pronunțarea dispozitivului hotărârii, prin intermediul Curții de Apel Chișinău (…)”, se spune în document.

În luna aprilie 2023, ANI a emis un act de constatare în privința socialistului Corneliu Furculiță.

„În cazul unui deputat în Parlamentul R. Moldova s-a constatat o diferență substanțială în mărime de peste opt milioane de lei pentru anii 2017-2018. Astfel, alesul poporului ar fi rambursat mai multe împrumuturi societății sale comerciale, de care nu a beneficiat de facto. La fel, acesta nu a declarat patru împrumuturi contractate, dar nerambursate în perioada declarării, precum și bunul imobil aflat în construcție. Totodată, a fost stabilit că, deputatul a declarat eronat economiile în numerar, or, potrivit rezultatelor controlului averii acesta nu avea cum să dispună de mijloacele bănești declarate”, anunța ANI.

În iulie 2020, ZdG a scris că deputatul socialist Corneliu Furculiță trăiește într-o casă impunătoare, amplasată într-o suburbie a capitalei, construită pe două terenuri înregistrate pe numele fiicei sale, de 26 de ani. Casa nu se regăsea în declarația de avere și interese personale a deputatului din ultimii ani, deși anterior, până în 2017, politicianul o indica drept „construcție nefinisată”.