Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Prima ședință de judecată…

DOC Prima ședință de judecată în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Numele și activitatea magistratului care va examina cauza penală

Sursa foto: Chisinau International Airport, Moldova/Facebook

Prima ședință de judecată în dosarul concesionării Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” va avea loc joi, 18 mai, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În cadrul cauzei penale, opt persoane publice și cu funcții de demnitate publică, printre care fostul prim-ministru al R. Moldova Iurie Leancă și ex-ministrul economiei Valeriu Lazăr, au fost puse sub învinuire pentru comiterea abuzului de serviciu. 

Ședința este programată la ora 14:00. Djeta Chistol este magistrata de la Judecătoria Chișinău care va examina cauza penală, conform informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată.

Djeta Chistol activează în sistemul judecătoresc din 1996, atunci când a fost numită, pentru un termen de cinci ani, în funcția de judecătoare la Judecătoria sectorului Botanica. Ulterior, printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii din 2016, Djeta Chistol a fost desemnată în calitate de judecătoare la instanţa nou-creată, Judecătoria Chişinău, începând cu 1 ianuarie 2017. La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, magistrata activează de pe 1 ianuarie 2019, potrivit magistrat.md.

Sursa foto: magistrat.md

ZdG a scris în 2019 că Djeta Chistol a ajuns în atenția publicului în 2012, când a admis mai multe erori într-o decizie de judecată, unde a scris că „o mașină se deplasa pe trei străzi în același timp”. Aceasta a explicat greșeala din cauza volumului mare de lucru și a oboselii: „O să fiu mai atentă. E volum mare de lucru. Eu îmi cer scuze”, declara Djeta Chistol. Colegiul disciplinar al CSM de atunci a respins ulterior plângerile depuse pe numele acesteia și a avertizat-o să fie mai atentă. Chistol a fost și magistrata care a respins cererea de chemare în judecată în dosarul „Diaspora vs R. Moldova”, a celor 143 de cetățeni din diasporă, calificând-o drept „neîntemeiată”. Altfel spus, instanța nu a recunoscut faptul că alegătorilor din străinătate le-a fost încălcat, pe 13 noiembrie 2016, dreptul la vot în cadrul alegerilor prezidențiale.

Pe 2 mai 2023, șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a anunțat în cadrul unui briefing de presă că un segment al investigației ce vizează concesionarea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție. Potrivit lui Dragalin, în urma concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, statului i-a fost cauzat un prejudiciu material în sumă de 392 milioane de lei.

În dosar figurează opt persoane, inclusiv fostul prim-ministru al R. Moldova Iurie Leancă, ex-ministrul economiei Valeriu Lazăr, fostul director general al Agenției Proprietății Publice Tudor Copaci, fosta directoare adjunctă a Agenției Proprietății Publice Angela Susanu, fosta șefă adjunctă a Direcției administrarea proprietății publice a Agenției Proprietății Publice Maria Șendilă, ex-directorul general interimar al Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” Petru Jardan, fostul director financiar al întreprinderii Alexandru Ciutac și șefa Serviciului analiză economică a Aeroportului Internațional Chișinău Alla Țubari.

„(…) Urmare a acțiunilor ilegale aferente concesionării Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, statului, reprezentat de Agenția Proprietății Publice, i-a fost cauzat un prejudiciu material în sumă de 392 milioane de lei (…).

Probatoriul în acest dosar include 20 de martori care au fost audiați și au dat declarații, rulaje bancare obținute de la bănci din R. Moldova și de peste hotare, documente obținute prin poșta electronică, răspunsuri și informații, inclusiv documente primite prin comisii rogatorii din alte țări (…)”, declara Veronica Dragalin.

Pe 9 martie 2023, PA anunța că a terminat urmărirea penală pe un alt segment al investigației ce vizează concesionarea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău.