Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Un segment al investigației…

VIDEO Un segment al investigației privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, trimis în judecată. Șefa PA: „Statului i-a fost cauzat un prejudiciu material de peste 392 milioane de lei”

Sursa foto: Chisinau International Airport, Moldova/Facebook

Un segment al investigației ce vizează concesionarea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție. În cadrul cauzei penale, opt persoane publice și cu funcții de demnitate publică au fost puse sub învinuire pentru comiterea abuzului de serviciu. Declarațiile au fost făcute luni, 1 mai, de către șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, în cadrul unui briefing de presă.

În urma concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, statului i-a fost cauzat un prejudiciu material în sumă de 392 milioane de lei, afirmă Dragalin.

În dosarul trimis de procurori în judecată figurează opt persoane, inclusiv fostul prim-ministru al R. Moldova Iurie Leancă, ex-ministrul economiei Valeriu Lazăr, fostul director general al Agenției Proprietății Publice Tudor Copaci, fosta directoare adjunctă a Agenției Proprietății Publice Angela Susanu, fosta șefă adjunctă a Direcției administrarea proprietății publice a Agenției Proprietății Publice Maria Șendilă, ex-directorul general interimar al Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” Petru Jardan, fostul director financiar al întreprinderii Alexandru Ciutac și șefa Serviciului analiză economică a Aeroportului Internațional Chișinău Alla Țubari.

„(…) În cadrul cauzei penale, opt persoane publice și cu funcții de demnitate publică au fost puse sub învinuire pentru comiterea abuzului de serviciu, o infracțiune prevăzută de articolul 327 alin. (3) din Codul penal (…). Infracțiunea incriminată în acest dosar este abuzul de putere sau abuzul de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale. Pedeapsa pentru această infracțiune este închisoare de la 3 la 8 ani și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 10 la 15 ani. Urmare a acțiunilor ilegale aferente concesionării Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, statului, reprezentat de Agenția Proprietății Publice, i-a fost cauzat un prejudiciu material în sumă de 392 milioane de lei (…).

Probatoriul în acest dosar include 20 de martori care au fost audiați și au dat declarații, rulaje bancare obținute de la bănci din R. Moldova și de peste hotare, documente obținute prin poșta electronică, răspunsuri și informații, inclusiv documente primite prin comisii rogatorii din alte țări (…)”, a declarat Veronica Dragalin.

Pe 9 martie curent, PA anunța că a terminat urmărirea penală pe un alt segment al investigației ce vizează concesionarea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău. Conform unui comunicat al PA, obiectul investigației cuprinde acțiunile ilegale ale persoanelor publice și de demnitate publică la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, ce ar fi cauzat statului prejudiciul material în mărime de peste 392 de milioane de lei.