Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Magistratul Victor Micu, membru…

DOC Magistratul Victor Micu, membru al CSM, constatat de ANI cu conflict de interese: Magistratul a votat în privința propriei persoane

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis acte de constatare pe numele magistratului Victor Micu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Inspectorul de integritate a stabilit că magistratul a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

În privința magistratului Victor Micu, ANI a constatat că Micu a participat la o procedură de vot, în cadrul căreia a votat, inclusiv în privința propriei persoane, fără a respecta prevederile cadrului legal în materie de declarare a conflictelor de interese. Ulterior, în rezultatul investigației desfășurate și în baza noilor modificări aduse la legislația ANI, inspectorul de integritate a stabilit că prin participarea la acest vot, subiectul a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, fără a-i aplica interdicții, deoarece acesta se află la prima abatare de la lege.

Actul emis de ANI:

În ianuarie 2022, reprezentanții Autorității Naționale de Integritate (ANI) anunțau că inspectorii de integritate au inițiat două proceduri de control pe regimul juridic al conflictelor de interese în privința lui Dorel Musteață și Victor Micu, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit ANI, investigațiile au fost pornite în baza unei autosesizări, după ce o televiziune a difuzat imagini de la una dintre ședințele CSM, în cadrul căreia Dorel Musteață și Victor Micu ar fi participat la o procedură de vot în care erau vizați. Astfel, inspectorii de integritate vor verifica și vor stabili dacă acțiunile celor doi subiecți ai declarării reprezintă sau nu o încălcare a acestui regim juridic.

Victor Micu a obținut un al doilea mandat de membru al CSM în urma Adunării Generale a Judecătorilor din 20 octombrie 2017. În ianuarie 2018, Micu și-a păstrat fotoliul de președinte al CSM, iar în iulie 2019, acesta revocat din funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu votul unanim al colegilor săi, Candidatura lui Victor Micu la funcția de președinte al CSM a fost propusă de Petru Moraru, membru al CSM din partea Curții Supreme de Justiție. Micu a ajuns pentru prima dată în CSM în 2014.

În perioada mandatului anterior, Victor Micu a ajuns judecător la CSJ în luna iulie 2017, când Parlamentul a acceptat propunerea CSM, care, cu o lună mai devreme, l-a desemnat pe Micu câştigător în concursul pentru suplinirea funcţiei de judecător la CSJ,competiţie la care au mai participat judecătorii Viorica Puică şi Mihail Diaconu.  Victor Micu a ajuns la CSM pentru primul mandat în ianuarie 2014 cu voturile a 281 de judecători, iar peste jumătate de an a fost ales preşedinte al Consiliului. Conform programului său din 2014, Micu promitea că dacă va ajunge în CSM va contribui la întărirea integrităţii şi transparenţei în sistemul judiciar, va perfecta procedura de recrutare, promovare şi evaluare a judecătorilor, va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de exploatare a sistemului de gestionare a bazei de date a instanţelor şi la îmbunătăţirea managementului dosarelor, dar şi că va îmbunătăţi relaţiile dintre CSM, judecători şi persoanele din exteriorul sistemului.

Până să ajungă în CSM, Micu a fost judecător, vicepreşedinte, iar ulterior preşedintele Judecătoriei sect. Râşcani din Chişinău. În septembrie 2016, Victor Micu a fost desemnat de către CSM în calitate de membru al Consiliului de Integritate al Autorităţii Naţionale de Integritate. În perioada în care a fost preşedinte la Judecătoria sect. Râşcani, în aprilie 2009, mai mulţi judecători din instanţa pe care o conducea au mers să examineze dosarele tinerilor reţinuţi în urma protestelor în comisariatele de poliţie. 

Pe când era judecător, Micu a fost cel care a permis acordarea licenţei de avocat controversatului judecător Aureliu Colenco, dar şi cel care, în 2010, a decis ca Sergiu Mocanu să-i plătească lui Valeriu Zubco, pe atunci procuror general, 300 de mii de lei despăgubiri morale pentru declaraţii defăimătoare. Detalii aici