Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Magistrații de la CA…

DOC Magistrații de la CA adună semnături pentru convocarea Adunării Generale a Judecătorilor pentru alegerea noilor membri CSM

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău adună semnături pentru organizarea Adunării Generale a Judecătorilor, în cadrul căreia să fie aleși noi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit documentelor obținute de ZdG, Adunarea ar urma să fie organizată pe 13 decembrie curent.

Potrivit surselor ZdG, organizarea Adunării și indicațiile privind alegerea noilor membri ai CSM ar veni de la președintele R. Moldova, Igor Dodon. Deocamdata, Dodon nu a făcut nicio declarație în acest sens.

Intervenim cu inițiativa de convocare a Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, solicitând organizarea de către Secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii a desfășurării Adunării Gebnerale Extraordinare a Judecătorilor, în scopul elegerii membrilor permanenți și supleanți în Consiliul Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, pentru data de 13 decembrie 2019, ora 10:00, în incinta sediului Centru al Judecătoriei Chișinău, sediul Botanica”, scrie în documentul obținut de ZdG.

Pe agenda Adunării sunt incluse mai multe subiecte, printre care:

  1. Modificarea regulamentului cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor, în partea ce ține de procedura alegerii membrilor CSM, pentru a crea posibilitatea extinderii și asigurării unei proceduri accesibile și transparente de înaintare a candidaturii pentru suplinirea funcțiilor de membri permanenți și supleanți ai CSM.
  2. Alegerea membrilor permanenți și a membrilor supleanți ai CSM din rândul judecătorilor.
  3. Diverse.
  4. În cazul în care secretariatul CSM va lăsa fără reacție solicitarea privind întreprinderea măsurii organizatorice, ne rezervăm dreptul de a interveni pentru asigurarea suportului logistic organizatoric către Asociația Judecătorilor.
  5. În termen de până la 12 decembrie 2019, judecătorii care intenționează să candideze în calitate de membri ai CSM își pot înainta candidaturile.
Sursa: ZdG

Șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton, Petru Moraru și Victor Micu au fost revocați din funcție în urma unei hotărâri adoptate în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie. După vot, participanții au decis organizarea unei noi Adunari Generale a Judecătorilor la data de 25 octombrie, pentru a alege noi membri ai CSM, însă Adunarea din 25 octombrie nu a avut loc din lipsă de cvorum.

Cronologia evenimentelor o găsiți aici.