Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Procurorul care l-a audiat…

DOC Procurorul care l-a audiat pe Șor în autodenunțul împotriva lui Filat revine în sistem cu votul majorității simple a membrilor CSP. În paralel, se judecă cu Uniunea Avocaților pentru a îmbrăca roba de avocat

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), prin majoritate simplă a membrilor prezenți în ședința de joi, 14 martie, a admis cererea fostului șef-adjunct al Procuraturii municipiului Chişinău, Adrian Popenco, de înscriere în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante de procuror.

Decizia vine chiar dacă Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a avut câteva mențiuni legate de cariera și activitatea acestuia, printre care o procedură disciplinară cu privire la îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu și admiterea încălcărilor în activitatea managerială pe segmentul urmăririi penale și judiciare, dar sistată pe motivul expirării termenului de tragere la răspundere, traversări ale frontierei de stat în timpul programului de muncă și cu automobile închiriate, dar și investigații jurnalistice despre luxul în care acesta locuiește.

Adrian Popenco, care a plecat din sistemul Procuraturii începând cu 1 ianuarie 2022, nu a fost prezent la ședința CSP și a solicitat Consiliului să-i fie examinată cererea în lipsa lui. Tot în lipsa lui, în 2022 Popenco a cerut Comisiei de licenţiere să-i examineze cererea pentru a îmbrăca roba de avocat. Uniunea Avocaților a respins cererea, iar acum se judecă cu fostul procuror.

Consider că aș putea să mai activez în funcția de procuror. Este o accedere simplă în funcție de procuror”, spune Popenco despre decizia CSP din 14 martie.

Decizie luată cu votul majorității simple a membrilor CSP

În cadrul ședinței din 14 martie, CSP a admis cererea lui Adrian Popenco de înscriere în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante de procuror. Decizia a fost luată cu votul a patru membri din cei șapte prezenți. Este vorba de președintele CSP, Dumitru Obadă, și membrii Consiliului Eduard Panea, Elena Roșior și Mihail Sorbala.

Adrian Popenco. Foto:sputnik.md

Înainte de vot, membrul CSP, Eduard Panea, a prezentat avizele remise de CNA, ANI și SIS în privința lui Adrian Popenco.

„Certificatele de integritate profesionale emise de CNA și ANI sunt fără mențiuni de efectuare a controlului sau de alte interdicții. Ce ține de avizul consultativ prezentat de SIS a făcut mențiuni referitor la anumite aspecte legate de cariera și activitatea acestuia. Cu referire la inițierea unei proceduri disciplinare în anul 2020, existența unei hotărâri a Colegiului de disciplină și etică din 14 noiembrie 2020, cât aspecte legate de traversări ale frontierei în anumite zile în care pot coincide și cu programul de lucru, cât și mijlocit folosirea unor automobile pentru tranzitarea frontierei de stat care se pretind a fi închiriate. La fel este făcută și o mențiune legată de anumite investigații jurnalistice care au fost în privința acestuia ce ține de efectuarea diminuată a bunurilor și valorii imobilelor deținute de către acesta”, a spus Panea.

Procedură disciplinară sistată în legătură cu expirarea termenului de tragere la răspundere

Membrul CSP a precizat că Adrian Popenco a solicitat CSP să examineze cererea de înscriere în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante de procuror în lipsa lui, dar a depus o explicație pe marginea avizului SIS.

„Domnul Panea a făcut referire la hotărârea Colegiului de disciplină și etică din 14 noiembrie 2020 care s-a finalizat cu sistarea procedurii disciplinare în legătură expirarea termenului de tragere la răspundere”, a adăugat membrul CSP.

Adrian Popenco nu a fost prezent la ședința CSP pentru a se expune pe marginea avizului SIS sau să motiveze intenția de a reveni în organele Procuraturii.

Raportorul Eduard Panea a propus înscrierea acestuia în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante de procuror cu mențiunea că, conform noilor prevederi legislative SIS, CNA, ANI și fostul angajator urmează să emită avize după înscrierea acestuia în Registru.

„Dacă este să analizăm strict de condițiile care sunt impuse și luând în considerația practica judiciară care există la moment, prin care au fost admise înscrieri în Registru a altor candidați, consider că la moment sunt întrunite condițiile cu ulterioara demarare a etapei ce ține de verificările care sunt necesare”, a spus membrul CSP, Eduard Panea.

Adrian Popenco: „Consider că aș putea să mai activez în funcția de procuror”

Contactat de Ziarul de Gardă, Adrian Popenco a motivat intenția de a reveni în sistemul Procuraturii prin faptul că ar putea să mai activeze în funcția de procuror.

„Este o decizie care îmi aparține. Consider că aș putea să mai activez în funcția de procuror. Este o accedere simplă în funcție de procuror. Plecarea benevolă de la sfârșitul anului 2021 a fost chiar una benevolă și a fost dictată de mai multe circumstanțe de ordin personal și familial care nu au nicio legătură cu activitatea pe care o desfășuram. Timpul a fost necesar pentru a pune la punct aceste aspecte”, a spus Popenco.

A încercat să fie avocat, prin examinarea cerereii în lipsa lui

Adrian Popenco a deținut, până la 31 decembrie 2021, funcția de șef-adjunct al Procuraturii municipiului Chişinău. Popenco şi-a motivat atunci plecarea din sistem prin faptul că doreşte să încerce şi alte activităţi.

Imediat după plecarea din sistemul Procuraturii, Popenco a depus cerere la Comisia de licenţiere pentru a îmbrăca roba de avocat. Acesta a solicitat, la 3 februarie 2022, să-i fie examinată cererea în lipsa sa, iar despre rezultatul examinării să fie anunțat în scris.

La 9 februarie 2022, Uniunea Avocaților din R. Moldova a dispus respingerea cererii lui Popenco ca fiind neîntemeiată.

La 29 noiembrie 2022, Judecătoria Chișinău a dispus anularea hotărârii Uniunii Avocaților din 9 februarie 2022 și a obligat instituția să emită un act administrativ individual favorabil cu privire la admiterea în profesia de avocat. Pretenția cu privire la eliberarea licenței de avocat a fost însă respinsă.

Uniunea Avocaților a depus recurs, respins însă printr-o decizia a Curții de Apel din 13 decembrie 2023.

Întrebat de ZdG dacă va insista, în continuare, să obțină licența de avocat, Popenco a spus că, deocamdată, nu ne poate spune ce va fi.

La începutul anului 2022, au fost operate niște modificări la lege și în urma acestor modificări a fost dispus refuz de către Uniunea Avocaților. Am contestat în instanță și litigiul se află pe rol. Modificările țin de procedura de accedere. Vedem pe parcurs. Nu vă pot spune la moment ce va fi”, a spus el.

Verificat de ANI

În 2020, Adrian Popenco a ajuns în vizorul procurorului general de atunci, Alexandru Stoianoglo, după ce a apărut într-o investigație jurnalistică realizată de anticoruptie.md potrivit căreia, omul legii trăiește într-o casă de invidiat într-un cartier de lux din localitatea Dumbrava, lângă Capitală și conduce de trei ani un „Mercedes” de ultima generație. 

Stoianoglo anunța atunci că a citit investigația portalului și l-a chemat la raport. După ce a auzit explicațiile lui Popenco, Stoianoglo „a transmis materialele către Autoritatea Națională de Integritate pentru examinare conform competenței”.

„Procuratura Generală este interesată ca toate aspectele vizate în respectivul material jurnalistic să fie examinate și clarificate de Autoritatea Națională de Integritate, obiectiv și în termeni proximi”, arată instituția într-un comunicat de presă.

După aproape trei ani de la inițierea examinării sesizării, ANI a emis un act de constatare în privința lui Adrian Popenco, toate bănuielile care au planat deasupra averii dobândite de ex-șeful adjunct al Procuraturii municipiului Chișinău fiind înlăturate de inspectorul de integritate.

L-a audiat pe Șor în urma autodenunțului din 2015 împotriva lui Filat

Adrian Popenco și-a început cariera în Procuratura Anticorupție în 2007. A fost numit șef adjunct al instituției respective în noiembrie 2013. În toamna anului 2015, a ajuns în atenția opiniei publice după ce a primit și a înregistrat denunțul lui Ilan Șor împotriva fostului premier Vlad Filat. În auto­de­nunţ, Şor a recla­mat că i-ar fi dat în ulti­mii cinci ani fos­tu­lui pre­mier Filat apro­xi­ma­tiv 250 mili­oane de USD în schim­bul unor ser­vi­cii, dar şi că ar fi fost par­te­ner cu lide­rul PLDM în câteva afa­ceri, inclu­siv în cea legată de Banca de Eco­no­mii a Mol­do­vei (BEM).

Din 2017 până în 2021, Adrian Popenco a ocupat funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău.

În iulie 2019, Adrian Popenco a fost delegat la Procuratura Anticorupție (PA) în funcția de șef-adjunct, de către fostul șef al PG, Eduard Harunjen. Numirea lui Popenco a avut loc la scurt timp după ce Adriana Bețișor a renunțat la funcția de procuror-șef interimar al PA. Ulterior, în august 2019, Popenco a revenit la Procuratura municipiului Chișinău printr-un semnat de către procurorul general interimar Dumitru Robu. 

La sfârșitul anului 2022, Adrian Popenco a demisionat din funcţia de șeful-adjunct al Procuraturii municipiului Chişinău şi a depus şi cerere de plecare din sistem.