Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Dosarul Gemeni, în urma…

DOC Dosarul Gemeni, în urma căruia statul ar putea pierde 2,1 milioane de euro, amânat până la sfârșitul lunii ianuarie

Foto: ZdG

Curtea Supremă de Justiție a amânat, din nou, luarea unei decizii în dosarul Gemeni, litigiu în urma căruia statul ar putea plăti, din buget, 2,1 milioane de euro. Magistrații au decis să amâne examinarea cazului până la data de 22 ianuarie 2021, în condițiile în care, cu fiecare zi care trece, statul ar putea să achite, pe lângă despăgubiri, și penalităzi de zeci de mii de euro.

Conform informațiilor de pe site-ul CSJ, ultima ședință pe dosar, programată la 24 decembrie, a fost amânată, fără a se indica motivele. Următoarea ședință este programată pentru 22 ianuarie 2021.

În luna martie 2020, agentul guvernamental a cerut CSJ-ului revizuirea dosarului „Gemeni”

În martie, curent, Guvernul R. Moldova a depus o cerere de revizuire în cazul „Gemeni” la CSJ. În cererea inițială, semnată de agentul guvernamental Oleg Rotari, se cerea lichidarea societății pe acțiuni și exproprierea actualilor proprietari majoritari ai SA „Gemeni”. Rotari cerea casarea încheierii CSJ din 2005, dar și a deciziilor judecătorești ulterioare, care urmau să aducă părțile din litigiu la situația din 20 iulie 2005. 

Anterior, agentul guvernamental a solicitat de mai multe ori amânarea examinării cererii de revizuire pe un termen „nedeterminat”, anunțând judecătorii de la CSJ despre faptul că s-a adresat la CtEDO pentru clarificări.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR: DOC/ Dosarul „Gemeni”: Istoria unui litigiu în care statul ar putea pierde 2,1 milioane de euro

La 10 luni de la decizia Curții Europene a Drepturilor Omului în dosarul „Gemeni”, prin care statul a fost obligat să achite despăgubiri de 1,5 milioane de euro și să returneze reclamanților o parte din clădirea casei de comerț din centrul capitalei sau alte 2,1 milioane de euro din bugetul de stat, autoritățile au executat-o doar parțial, astfel încât din bugetul de stat ar urma să se plătească, suplimentar, alte câteva zeci de mii de euro. 

Deși la 4 mai din bugetul de stat s-au achitat reclamanților despăgubiri de 1,5 milioane de euro, hotărârea nu a fost executată în partea ce ține de retrocedarea clădirilor casei de comerț „Gemeni”. Statul are de ales – fie reușește să obțină la Curtea Supremă de Justiție anularea unor hotărâri judecătorești și astfel întoarce clădirile vechilor proprietari, fie achită 2,1 milioane de euro din bugetul de stat. 

Aici apar interese și acuzații. Procesul în care agentul guvernamental a cerut revizuirea dosarului bate pasul pe loc, fiind amânată de mai multe ori examinarea acestuia, inclusiv în urma unor cereri de recuzare ale magistraților care urmează să ia decizia. Interesele sunt alimentate și prin faptul că, în 2019, clădirea casei de comerț „Gemeni” a fost preluată de proprietarii companiei Rogob și pusă în gaj la Moldova-Agroindbank pentru 9,5 milioane de euro, aceștia considerându-se proprietari de bună credință.