Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Decizia CSJ după solicitarea…

DOC Decizia CSJ după solicitarea lui Filat de a examina conturile bancare în baza cărora a fost învinuit că ar fi primit bani de la Șor

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibil recursul înaintat de apărarea fostului premier, Vladimir Filat, prin care se solicita obligarea eliberării informațiilor ce țin de rulajele bancare ale companiei „Rodos Overseas LTD”, pe conturile căreia, conform sentinței de condamnare a lui Filat, fostul premier ar fi primit suma de 5,5 milioane de euro de la compania gestionată de Ilan Șor, „Dovastra Capital LP”. În contextul în care toate instanțele naționale au refuzat solicitarea apărării lui Filat, avocatul fostului premier, Victor Muntenau, declară că astfel, CSJ confirmă că Filat „nu a avut nicio atribuție la conturile bancare și sumele de bani ale companiei Rodos Overseas LTD, pentru care se află în detenție”.

„CSJ a declarat recursul inadmisibil și a menținut hotărârea primei instanțe și a instanței de apel, însă în acele decizii s-a spus foarte clar că domnul Filat nu are nicio atribuție în calitate de beneficiar, administrator sau gestionar, al conturilor bancare. Respectiv, acesta nu are dreptul să solicite această informație”, a declarat Victor Munteanu pentru Ziarul de Gardă.

În dosarul în care Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare, acestuia i-a fost atribuită compania „Rodos Overseas LTD”, înregistrată în Belize, pe conturile căreia procurorii au pretins că, la 29 septembrie 2014, compania „Dovastra Capital LP” a transferat suma de 5,5 milioane de euro. Deoarece în materialele cauzei penale nu existau probe privind rulajele bancare ale companiei „Rodos Overseas LTD”, avocații fostului premier au solicitat instanței de judecată în repetate rânduri să fie examinate sumele de bani care au circulat prin conturile bancare ale companiei respective, însă instanța a respins toate solicitările. Ulterior, deși nu au fost examinate rulajele companiei respective, în baza mărturiilor lui Ilan Șor, instanța a considerat că Filat ar fi primit acea sumă de 5,5 milioane de euro, pe care a și fost obligat să o restiuite statului.

Apărarea fostului prim-ministru a insistat că acesta nu a ridicat suma respectivă. Astfel, potrivit avocaților, cele 5,5 milioane de euro ar fi rămas pe conturile deținute de către „Rodos Overseas LTD”. În acest context, pentru a identifica circumstanțele acestei situații, apărarea a solicitat eliberarea informației cu privire la rulajele bancare ale companiei. Cererea a fost respinsă însă de instanțele naționale, având în vedere că Filat nu este înregistrat în calitate de persoană împuternicită să gestioneze conturile „Rodos Overseas LTD” și astfel, nu are dreptul de a obține informații ce constituie secret bancar direct de la bancă.

În baza acestei sumei de 5,5 milioane de euro, în iunie 2019, apărarea lui Filat a depus o cerere de revizuire a dosarului în care fostul premier a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare. Ulterior, la 24 iunie 2019, bazându-se pe prevederile articolului 33 alin. (3) din Codul de procedură penală, partea apărării a înaintat o cerere de recuzare a judecătorilor Sergiu Lazari și Andrei Niculcea. În motivarea cererii se menționează că aceștia au făcut parte din completul de judecată de primă instanță care a examinat cauza penală de învinuire a dlui Vladimir Filat. Ulterior, Curtea Constituțională a emis o decizie prin care a stabilit incompatibilitățile judecătorilor la rejudecarea cauzelor penale, în particular în proces de revizuire. Astfel, la modul practic, cererea de revizuire a dosarului ar urma să se întoarcă acum, din nou, la Judecătoria Chișinău.