Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Ce (nu) spune DIICOT…

(doc) Ce (nu) spune DIICOT despre dosarul din România în care este vizat Plahotniuc

Într-un răspuns pentru ZdG, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România (DIICOT) susține că nu poate spune dacă instituția a solicitat transferul dosarului penal în care figurează liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, în R. Moldova și nici care ar fi motivele ce ar fi stat la baza adoptării unei astfel de decizii. DIICOT explică prin faptul că aceste informații sunt „exceptate de la liberul acces al cetățenilor”.

ZdG a solicitat DIICOT-ului să confirme sau să infirme informațiile publicate de presa de peste Prut privind cererea instituției de transfera dosarul în care este vizat liderul PDM către organele de drept din R. Moldova.

G4Media.ro a scris acum o lună, cu referire la documentele din dosar la care a avut acces, că DIICOT a formulat o cerere de transfer a procedurii penale în R. Moldova în dosarul care îl vizează pe liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. Sursa respectivă a scris că Tribunalul București a admis solicitarea DIICOT încă în luna martie, respectiv, cauza urmează a fi judecată la Curtea de Apel București.

Vladimir Plahotniuc este vizat într-un dosar penal deschis pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani. Dosarul a fost constituit în aprilie 2017 ca urmare a unei plângeri penale formulate de Veaceslav Platon, fost parlamentar în R. Moldova și om de afaceri, etichetat drept „raiderul nr. 1 din CSI”. Platon se află acum la închisoare în Chişinău, fiind condamnat la 18 ani de detenţie pentru spălare de bani în cazul „the Russian Laundromat” (maşina rusească de spălat bani). Platon a reclamat autorităţilor române că Vladimir Plahotniuc l-ar fi înşelat şi deposedat de acţiuni la bănci şi companii de asigurare din Republica Moldova: Victoriabank, Banca de Economii, ASITO, Victoria-Asigurări şi Alfa Engineering. El s-a plâns procurorilor români că Vladimir Plahotniuc ar fi pus la cale un „take over” al afacerilor sale prin intermediul autorităţilor din Republica Moldova – Banca Centrală de la Chişinău şi organele de procuratură.

În februarie acest an, DIICOT a cerut Tribunalului Bucureşti să aprobe cererea de transfer a procedurii penale în Republica Moldova pentru mai multe motive:

„Posibilele infracţiuni sesizate nu au fost comise, nici măcar în parte, pe teritoriul statului român şi, în consecinţă, administrarea unor mijloace de probă ar fi extrem de îngreunată”, arată procurorii DIICOT în cererea de transfer a procedurii penale. DIICOT mai arată că, deşi Plahotniuc are cetăţenia română, el locuieşte mai mult în Republica Moldova, iar faptele de care este acuzat de către Veaceslav Platon ar fi fost comise tot acolo.