Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Discursul integral al judecătoarei care…

Discursul integral al judecătoarei care le-a spus direct membrilor CSM că au admis abuzuri și creat un sistem „aservit”

„Judecătorul trebuie să fie capabil să spună cert, ferm și fără echivoc că albul e alb și negrul e negru”, susține magistrata Victoria Sanduța, care la ședința de ieri, 23 iulie, a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avut un discurs critic la adresa membrilor CSM, pe care i-a acuzat că au contribuit la crearea unui sistem „dependent și aservit” și că au tolerat abuzuri în privința judecătorilor, cerându-le să-și prezinte demisia.

Victoria Sănduța se numără printre cei 31 de judecători care au semnat o declarație comună în care cer respectarea independenței judecătorilor și își exprimă susținerea pentru reformarea sistemului.

În cadrul ședinței CSM, Victoria Sănduța a enunțat o opinie separată prin care le-a cerut membrilor Consiliului să recunoască „eșecul în procesul de administrare a justiției” și că au „contribuit la capturarea sistemului judecătoresc”.

„(…) Nu, dnul Micu, trebuie să plecați dvs. pentru că ați călcat în picioare jurământul judecătorului, pentru că nu meritați această onoare de a fi judecător, pentru că denigrați prin abuzurile, pe care le comiteți imaginea instituției. Dvs. trebuie să plecați din sistem, nu eu! Dl Druță trebuie să plece din sistem, pentru că denigrează imaginea justiției, pentru că amenință judecătorii, pe mine și pe alții, personal sau prin intermediari, dl Sternioală, dl Pleșca, dl Clima, dl Țurcanu și mulți alții care au avut funcții de administrare în sistemul judecătoresc, toți ei trebuie să plece pentru că au comis abuzuri în funcțiile pe care le-au deținut, prin asta denigrând imaginea justiției. Și dvs., toți membrii Consiliului trebuie să plecați, pentru că ați cunoscut despre aceste abuzuri, toată lumea a cunoscut și dvs., membrii Consiliului, le-ați permis să comită aceste abuzuri, iar unele dintre ele poate chiar au fost comise și dirijate de membrii Consiliului (…)”, a declarat ieri, Victoria Sănduța în fața membrilor CSM: Dorel Musteață, Victor Micu, Nina Cernat, Luiza Gafton, Mariana Timotin, Anatolie Galben, Serghei Țurcan, Ion Postu și Pentru Moraru.

Discursul integral al magistratei Victoria Sănduța:

Drept reacție, după discursul magistratei, membrii CSM au hotărât să ia act de declarație.

„Nu e vorba de un caz individual, e vorba despre niște abuzuri care trebuie taxate dur, or activitatea de judecător, nu este categoric o activitate diplomatică, judecătorul trebuie să fie capabil să spună cert, ferm și fără echivoc că albul e alb și negrul e negru. Declar și am mai declarat, asemenea judecători independenți și integri sunt în sistemul judecătoresc actual. Sper colegii judecători să mă susțină, dar chiar și dacă nu o vor face, eu voi continua să pledez pentru independența judecătorilor și să mă ridic împotriva abuzurilor de orice fel, așa cum am făcut-o și până acum!”, scrie pe Facebook Victoria Sănduța, acolo unde publică discursul integral, pentru a nu lăsa loc de interpretări.

Victoria Sănduța a acces în sistemul judecătoresc în martie 2017. Din aprilie curent și până în martie 2020, aceasta se află în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului minor.