Directorul Penitenciarului Rezina, Veaceslav Dascal, care ar fi ajutat condamnații pe viață să fie eliberați, a fost suspendat din funcție la peste o lună de la inițierea anchetei de serviciu

Directorul Penitenciarului nr. 17 – Rezina Veaceslav Dascal a fost suspendat din funcție până la 5 iunie, în contextul anchetei de serviciu privind investigarea acțiunilor conducerii închisorii în legătură cu eliberarea unor persoane condamnate la detențiune pe viață. Conform ordinului din 13 mai consultat de ZdG, semnat de ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru, au fost suspendate raporturile de serviciu ale lui Veaceslav Dascal, din 14 mai.
Funcția de director al Penitenciarului Rezina va fi asigurată în această perioadă de către Adrian Paterău, comisar de justiție, ofițer principal al Secției siguranța deținerii și regim penitenciar a Direcției siguranță și regim a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
Contactați de ZdG, reprezentanții Ministerului Justiției și ANP au spus că nu pot confirma deocamdată informațiile.
La data de 8 aprilie, în cadrul ANP a fost inițiată ancheta de serviciu dispusă în baza unei sesizări a unui secretar de stat al Ministerului Justiției.
Veaceslav Dascal a fost numit în funcție la 15 iunie 2022.
Conform ordinului de suspendare a raporturilor de serviciu consultat de ZdG, directorul Penitenciarului nr. 17-Rezina, comisar-șef de justiție, Veaceslav Dascal, a deținut simultan calitatea de președinte și de membru al Comisiei speciale privind aplicarea amnistiei, precum și de președinte și, respectiv, membru al Comisiei penitenciarului.
„În cadrul acestor comisii au fost aprobate rapoartele de evaluare referitoare la realizarea Programului individual de executare a pedepsei și comportamentul condamnaților. Acestea au stat la baza examinării cererilor înaintate de 9 persoane condamnate la detențiune pe viață privind aplicarea amnistiei si
liberării condiționate înainte de termen in baza art. 91 si art. 92 din Codul penal.Demersurile ulterioare către instanțele de judecată s-au realizat în baza unor proceduri viciate, cu abateri semnificative de la prevederile legale, fapt ce a condus la eliberarea prematură a respectivelor persoane”, se arată în argumentarea ordinului.
În plus, din materialele administrate în cadrul anchetei ar reieși că, în cazul a 3 condamnați la detenție pe viață – documentați pentru săvârșirea nor abateri disciplinare forte grave – directorul Penitenciarului nr. 17-Rezina, Veaceslav Dascal, ar fi evitat aplicarea sancțiuniLor disciplinare.
Adrian Paterău a candidat la funcția de director al Penitenciarului nr.18 – Brănești la sfârșitul anului 2021, fiind unicul candidat și fiind admis la proba interviu cu un punctaj de 7/10.
Conform unui răspuns expediat anterior ZdG de către ANP, în perioada anilor 2023-2025, în urma aplicării prevederilor art.91, 92 și 107 Cod penal, au fost eliberați din instituțiile penitenciare ale R. Moldova 9 condamnați la detențiune pe viață: în anul 2024 – 4 condamnați, iar în anul 2025 – 5 condamnați.
Patru condamnați la detențiune pe viață au fost eliberați în urma aplicării de către instanțele de judecată a prevederilor Legii nr.243/2021 privind amnistia în legătură cu executarea a 30 ani închisoare, 2 condamnați la detențiune pe viață au fost eliberați în baza încheierilor judecătorești în urma aplicării prevederilor art. 91 Cod penal, iar alți 3 condamnați la detențiune pe viață au fost eliberați în baza încheierilor judecătorești în urma aplicării prevederilor art. 92 Cod penal.
În perioada anilor 2024-2025, în baza încheierilor judecătorești, a fost comutată pedeapsa detențiunii pe viață în 30 ani închisoare în privința a 21 condamnați.
ZdG a scris anterior că drumul spre libertate pentru condamnații pe viață a fost deschis prin Legea amnistiei și amendamentele ulterioare, dar și prin modificările aprobate în 2024 la legislația penală propuse de Ministerul Justiției. Totodată, condamnații eliberați au beneficiat și de „suportul” conducerii Penitenciarului nr. 17 Rezina, care a susținut în majoritatea cazurilor demersurile privind amnistia, reducerea pedepsei sau liberarea condiționată înainte de termen, acceptate într-un final de judecători.
Solicitat de Ziarul de Gardă, directorul Penitenciarului nr. 17, Veaceslav Dascăl, a refuzat să explice de ce a pledat în instanță în favoarea comutării condamnării pe viață a unor deținuți în pedeapsă cu închisoarea la 30 de ani, precum și pentru eliberarea condiționată a acestora. „Eu vă înțeleg curiozitatea. Eu vă rog să vă adresați la ANP, la centrul de presă”, a spus Dascăl.