Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Directorul CNA, despre scurgerile de…

Directorul CNA, despre scurgerile de informații în presă și măsurile aplicate pentru a diminua acest fenomen: A fost redus la maxim cercul de persoane care au acces la o anumită cauză

Sursa foto: CNA

Șeful Centrului Național Anticorupție (CNA) Iulian Rusu a vorbit vineri, 12 mai, de la tribuna Parlamentului, despre felul cum au loc scurgerile de informații în presă și ce măsuri trebuie să fie aplicate pentru a diminua fenomenul scurgerilor de date. Iulian Rusu a menționat că în cadrul instituției pe care o conduce a fost redus la maxim cercul de persoane care cunosc o cauză concretă și a declarat că este important să se lupte cu scurgerile de informații și la nivel de procuratură.

Pe 12 mai, directorul CNA, Iulian Rusu, a prezentat la Parlament raportul de activitate al instituției pe care o conduce, pentru anul 2022. Întrebat de deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, despre cum luptă CNA cu scurgerile de informații în presă și dacă a desfășurat investigații interne pe aceste cazuri, Iulian Rusu a declarat că scurgerile de date pot avea loc din diferite autorități, angajați sau agenți publici.

Informațiile pot fi scurse chiar de către persoanele care aduc aceste informații prin surse anonime. Aceasta este posibil pentru ca cineva să dorească să se victimizeze. Noi nu avem cum să cunoaștem dacă există un astfel de scop din partea unei persoane care scrie denunț anonim. A doua situație este când informațiile sunt scurse de o autoritate, diferită de către CNA, care aduce informațiile date în atenția noastră și care descrie în mai multe detalii circumstanțele. Nu este neapărat să fie interesul persoanei din altă autoritate, un alt angajat, ofițer sau agent public, dar discuțiile, oamenii vorbesc între ei, unii încearcă să arate că sunt mai importanți decât alții, iar aceste date foarte repede se scurg și ulterior ajung unde ajung”, a comunicat Rusu.

Șeful CNA spune că pentru a diminua fenomenul scurgerilor de date a fost redus la maxim cercul de persoane care cunosc o cauză concretă.

„Ce am făcut în interiorul CNA pentru a diminua fenomenul de scurgeri de date. În primul rând cercul de persoane care cunosc cauza concretă, el este diminuat la maximum. Numărul lor este numărat pe degetele de la o singură mână. În al doilea rând, toate calculatoarele, toate dispozitivele care sunt în cadrul CNA sunt monitorizate și acum se dezvoltă un soft mai avansat, cum și în ce condiții sunt accesate anumite informații, pentru ca să putem să stabilim legăturile. Deja există de foarte multă vreme evidența intrărilor și ieșirilor persoanelor din cadrul CNA, precum și camerele de supraveghere pe interior și exterior care arată cine și când se mișcă și cum se mișcă.

În afară de asta, este important să se lupte cu scurgerile de informații și la nivel de procuratură. (…) Cu privire la instanțele de judecată – cred că cea mai bună soluție este canal securist de transmitere a mandatelor, care este informații sub formă de fișiere electronice criptate, care pot fi deschise cu cheia electronică doar a judecătorului care a recepționat mandatul să excludem secretariatele din instanțele de judecată, chiar și grefierii”, a precizat Rusu.

Pe 12 mai, directorul CNA, Iulian Rusu, a prezentat la Parlament raportul de activitate al instituției pe care o conduce, pentru anul 2022.

Raportul CNA pentru anul 2022, prezentat în plenul Parlamentului. Iulian Rusu: „Relațiile cu PA și PG sunt neclare în ultima vreme”

Centrul Național Anticorupție este un organ specializat în prevenirea şi combaterea corupției, a actelor conexe corupției şi a faptelor de comportament corupţional. Centrul este finanțat integral din bugetul de stat, este un organ apolitic, este independent în activitatea sa şi se supune doar legii. Iulian Rusu a fost numit în funcția de director al CNA la începutul lunii februarie 2022. Anterior acesta a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției.