Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii noi de la PA…

Detalii noi de la PA privind dosarul deputatului fugar Ilan Șor de la Curtea de Apel Chișinău

Procuratura Anticorupție (PA) informează că marți, 20 februarie, a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul deputatului fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la închisoare pentru escrocherie, în cadrul căreia apărătorii acestuia au depus cinci cereri (două de încetare a procesului, una de constatare a nulității probelor și două de obligare a procurorului să prezinte noi informații).

De asemenea, conform PA, avocatul străin admis în proces a înaintat o cerere privind acordarea termenului suplimentar de a face cunoștință cu materialele cauzei penale, cerere care a fost respinsă de instanță.

„(…) Avocații au înaintat o cerere de recuzare a judecătorului-raportor, deși respingerea cererii a fost dispusă de complet. Pe 21 februarie 2023, cererea de recuzare a fost respinsă ca neîntemeiată. Reiterăm că Procuratura Anticorupție califică acțiunile părții apărării ca fiind o încercare de tergiversare intenționată a examinării cauzei și insistă asupra utilizării cu bună credință de către partea apărării a armelor procesuale acordate prin lege”, arată comunicatul Procuraturii.

Următoarea ședință în dosarul „Șor” a fost fixată pentru data de 3 martie 2023, ora 10:00.

Deputatul fugar Ilan Șor este apărat de 5 avocați, conform PA, iar potrivit art. 70 alin.(6) din Codul de procedură penală „acţiunile procesuale la care este necesară participarea apărătorului nu pot fi considerate ca fiind îndeplinite cu încălcarea normelor de procedură penală dacă la efectuarea lor nu au participat toţi apărătorii părţii în cauză”.

Din luna noiembrie 2022 până în prezent, ședințele de judecată au fost amânate de mai multe ori la cererea apărării, cauza fiind la etapa în care partea apărării urmează să își prezinte argumentele în susținerea cererilor de apel.

Pe 12 iunie 2019, Șor susținea o ultimă conferință de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova să cedeze puterea și să treacă în opoziție. Ulterior, pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că Ilan Șor a părăsit ilegal R. Moldova și a fost dat în căutare națională și internațională. 

În luna iunie 2022, ZdG a scris că s-au împlinit trei ani de când Ilan Șor, deputatul Partidului Politic „Șor”, cercetat în dosarul „frauda bancară”, a părăsit R. Moldova. În această perioadă, Șor, rămas fără imunitate parlamentară pentru a doua oară în luna mai curent, a apărut în numeroase video-uri, postate pe pagina sa de Facebook, în care a lansat mai multe atacuri la adresa partidului de guvernământ și a președintei R. Moldova, Maia Sandu. Deși este deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.

În dosarul „frauda bancară”, Șor este învinuit pe 9 capete de acuzare.