Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii din dosarul mitei pentru…

Detalii din dosarul mitei pentru locuri în cimitirul Sfântul Lazăr din capitală. Ce (nu)s-a schimbat în doi ani de la inițierea cauzei penale

După aproape doi de ani de la inițierea dosarului mitei pentru locuri în cimitirul Sfântul Lazăr din capitală în care Pavel Eni, fostul șef al cimitirului, este cercetat pentru acte de corupție fiind bănuit că ar fi pretins de la oamenii, care urmau să-şi înmormânteze rudele, bani suplimentari taxei de stat, se află încă la etapa de urmărire penală. Reprezentanții Procuraturii Generale și cei din cadrul întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, solicitați de ZdG, susțin că în locul lui Pavel Eni, care rămâne în continuare suspendat din funcție, în fruntea cimitirului Sfântul Lazăr a fost numit un șef interimar.

Solicitată de Ziarul de Gardă, procurora Mariana Chepec responsabilă de comunicare cu mass-media din cadrul Procuraturii Generale (PG) ne-a comunicat că dosarul inițiat în anul 2020 se află încă la etapa de urmărire penală, iar Pavel Eni, principalul suspect din acest dosar, rămâne suspendat din funcția de șef al cimitirului Sfântul Lazăr. Potrivit reprezentanților Procuraturii Generale, procurorul de caz urmează să concretizeze învinuirea în privința lui Eni și să trimită dosarul în instanță.

Dosarul penal în privința directorului cimitirului „Sfântul Lazăr” se află la faza de terminare a urmăririi penale. Procurorul de caz urmează să îi concretizeze învinuirea, după care dosarul va fi expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond. Directorul vizat rămâne a fi în continuare suspendat din funcție”, a declarat Mariana Cherpec.

Contactată de ZdG, Ludmila Boțan, directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare” în gestiunea căruia se află cimitirul Sfântul Lazăr, ne-a comunicat că din anul 2020, atunci când a fost inițiată cauza penală, cimitirul Sfântul Lazăr este condus de către Ion Comendant.

De aproximativ doi ani, Ion Comendant exercită funcția de șef al cimitirului Sfântul Lazăr. Pavel Eni a fost suspendat la solicitarea PA”, a declarat Ludmila Boțan.

La 18 februarie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a admis demersul avocatului lui Eni și a anulat ordinul prin care acesta a fost suspendat din funcție. Judecătorul Victor Sandu, cel care a luat decizia de a anula ordinul prin care Pavel Eni a fost suspendat din funcție și-a argumentat atunci decizia prin mai multe prevederi din hotărârile Curții Constituționale. Totodată, acesta a menționat că suspendarea raportului de muncă, în baza prevederilor Codului Muncii, poate avea loc doar în caz de trimitere în judecată a unui dosar penal pe numele persoanei, lucru care nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Astfel, în februarie 2021, după decizia primei instanțe, autoritățile municipale au depus recurs la Curtea de Apel Chișinău prin care au contestat Încheierea din 18 februarie 2021 a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care Pavel Eni, șeful cimitirului Sfântul Lazăr din capitală, reținut anterior pentru acte de corupție și suspendat ulterior din funcție la solicitarea procurorilor, a fost repus în funcție. Detalii aici

Solicitat de ZdG reprezentantul legal al Combinatului „Servicii Funerare”, Sergiu Gorojantin, ne-a comunicat că la 5 iulie 2021 Curtea de Apel Chișinău a admis recursul Întreprinderii împotriva deciziei primei instanțe prin care Eni a fost repus în funcție, astfel că Pavel Eni rămâne suspendat din funcția de șef al Cimitirului Sfântul Lazăr.

Detalii despre „Dosarul Sfântul Lazăr”

Pavel Eni a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție la 1 septembrie 2020. Atunci au mai fost reținute adjunctul, contabilul și un maistru din cadrul administrației Cimitirului Sfântul Lazăr, al Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare”.

Toți erau bănuiți că ar fi cerut sume de 5000-7000 de lei peste taxa de stat, care este de 4 600 de lei, de la oamenii care voiau să-și înmormânteze rudele. Procurorii au spus atunci că au fost documentate peste 130 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă, trafic de influenţă şi escrocherie, iar fiecare membru al schemei ilicite a încasat ilegal în numai 3 luni 623 000 de lei.

CNA informa atunci că toate bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaţilor, care urmau să obţină un loc de înhumare la cimitir. Urmărirea penală a constatat funcţionarea unei scheme ilicite şi a stabilit rolul fiecărui membru al acesteia care, doar în 3 luni, ar fi încasat peste jumătate de milion de lei ( 623 000 de lei ) venituri ilicite de la oameni, ca rezultat al faptelor infracționale comise.

Potrivit datelor anchetei, membrii grupului percepeau, în afară de taxa de stat pentru un loc de veci (1051 de lei ) plăţi suplimentare care se ridicau până la 5 000 sau 7 000 de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerveze un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel trebuiau să plătească dublu faţă de taxa de stat de 4612 lei. Ofiţerii CNA au efectuat percheziţii pe 22 de adrese – la sediul administraţiei cimitirului „Sfântul Lazăr”, la domiciliile şi în birourile de serviciu ale bănuiţilor –   şi au depistat probe relevante pentru dosar, inclusiv sume de bani, în diferită valută (în jur de 700 000 de lei).  Şase persoane au fost escortate la CNA pentru audieri.

Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a CNA a anunțat anterior că aplicat sechestre în valoare de 2,191 milioane de lei în cauzele penale care vizează acțiunile ilicite ale mai multor persoane din cadrul administrației cimitirului Sfântul Lazăr din Chișinău. Sechestre au fost puse pe încăperi și construcții locative și nelocative, pe mijloace de transport, dar și pe un teren de construcție. De asemenea, peste jumătate de milion de lei, din sechestrul total, a constituit bani în numerar.