Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii de la procurori despre…

Detalii de la procurori despre investigațiile care au loc în dosarul delapidării ÎS Calea Ferată a Moldovei

Foto-simbol

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunță luni, 13 decembrie, că procurorii continuă investigațiile privind delapidarea patrimoniului întreprinderii de stat de către un grup criminal organizat, prin abuz de serviciu, la Calea Ferată.

„În acest sens, la insistența procurorilor, pentru consolidarea forțelor tuturor actorilor implicați, inclusiv la nivel de Guvern, a avut loc o ședință în cadrul Corpului de Control al Prim-ministrului. Urmare a acesteia, în scopul stabilirii cauzelor și condițiilor care au determinat comiterea acestor infracțiuni, a fost dispusă acordarea asistenței la investigarea dosarului de către specialiști din cadrul anumitor instituții abilitate în domeniul financiar, inclusiv Inspecția Financiară și Serviciului Fiscal de Stat. Potrivit estimărilor preliminare, prejudiciul cauzat cifrează 250 milioane lei, iar potrivit directorului general al CFM, Oleg Tofilat, suma ar putea depăși 1,2 miliarde lei”, se arată în nota informativă a Procuraturii.

Potrivit PCCOCS, procurorii investighează perioada activității întreprinderii cuprinsă între anii 2015-2019, iar în cadrul dosarului penal unor figuranți le-a fost atribuit statutul de învinuit.

Pe 3 iunie 2021, procurorii din cadrul PCCOCS), care exercită urmărirea penală privind delapidarea patrimoniului Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, în proporții deosebit de mari, acțiuni comise de un grup criminal organizat, cu abuz în serviciu, au dispus efectuarea perchezițiilor la mai multe firme, dar și domiciliul fondatoarei și administratoarei unui grup de companii implicate în delapidarea ÎS Calea Ferată a Moldovei. Detalii aici.

Perchezițiile în acest sens au avut loc la două săptămâni după ce ZdG ă a publicat un articol în care a scris despre schemele și persoanele implicate în delapidarea Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei, scheme despre care autoritățile R. Moldova au cunoscut încă din anul 2019, însă nu au intervenit.

Pe 18 mai curent, ZdG, care a intrat în posesia informațiilor SIS, care vizează principalele fenomene care au supus întreprinderea de stat unui proces continuu de subminare economică și, totodată, descrie schemele care au adus o întreprindere strategică de stat în prag de faliment, a publicat un articol despre schemele și persoanele implicate în delapidarea Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei.

SCHEME/ Calea Furată a Moldovei: Cine și cum a adus CFM-ul în prag de faliment