Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Detalii de la PA despre…

Detalii de la PA despre perchezițiile efectuate la sediul PSRM: „Au fost ridicate documente și înscrisuri, dispozitive informatice ale contabilei PSRM și alte obiecte pertinente cauzei penale”

sursa foto: privesc.eu

Procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) au efectuat vineri, 11 noiembrie, percheziții la sediul Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), în cadrul cauzei penale privind investigarea săvârșirii infracțiunilor de acceptare a finanțării PSRM din partea unei organizații criminale și din exteriorul R. Moldova, falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a PSRM, falsificarea de documente oficiale și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Potrivit PA, toate aceste infracțiuni au fost săvârșite de către un grup criminal organizat în perioada anilor 2018-2020, cauză penală în care este învinuit și inculpat ex-președintele țării, Igor Dodon.

„Necesitatea autorizării și efectuării percheziției a fost determinată de faptul că, anterior Procuratura Anticorupție a dispus ridicarea prin ordonanță a obiectelor pertinente cauzei penale, însă reprezentatul PSRM a negat existența documentelor.

Ulterior, fiind audiat un martor a confirmat faptul că în activitatea organelor PSRM se întocmeau asemenea acte, motiv din care obținerea lor sau altor documente și obiecte care indică asupra faptului că au fost întocmite aceste documente puteau fi administrate doar prin efectuarea percheziției”, explică procurorii anticorupție.

PA menționează că perchezițiile nu au fost efectuate în birourile membrilor PSRM cu statut de deputat în Parlament.

„În rezultatul efectuării percheziției au fost ridicate: documente și înscrisuri, dispozitive informatice ale contabilei PSRM și alte obiecte pertinente cauzei penale care urmează a fi apreciate în coroborare cu toate probele.

„Menționăm că, nu s-a constatat temeiuri prevăzute de lege pentru a fi reținute persoane. Deputaților PSRM nu le-au fost limitată libertatea de a se prezenta la ședința Parlamentului din 11.11.2022”, a anunțat PA.

Zdg a scris anterior că fosta președintă a Parlamentului Zinaida Greceanîi și deputatul socialist Corneliu Furculiță au statut de învinuiți în dosarul „kuliok”. Potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă, aceștia sunt bănuiți inclusiv de săvârșirea infracțiunilor de acceptare a finanțării PSRM din partea unei „organizații criminale” și falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a formațiunii politice.

În acest dosar este vizat și Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova.

Luni, 31 octombrie, la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a continuat ședința preliminară în dosarul numit generic „kuliok” sau „sacoșa neagră”, în care fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu Federația Rusă. 

Pe 6 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței CSJ-ului pentru examinare în fond. Potrivit prevederilor art. 39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de președintele R. Moldova, precizează Procuratura.

„Conform acuzațiilor aduse lui Igor Dodon, ultimului i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din R. Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din R. Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid”, se arată în comunicatul publicat de PA.

„Precizăm că, suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitatea sa de președinte al R. Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic „Partidul Democrat din Moldova”(PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic „PDM” și partidul politic „PSRM”. Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de  răspunderea penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă”, mai afirmă acuzatorii de stat.