Principală  —  IMPORTANTE   —   Cei peste 190 de martori…

Cei peste 190 de martori ai lui Igor Dodon, în dosarul „kuliok”. Un fost premier, fostul director al CNA, primarul capitalei, dar și o deputată care a decedat în urmă cu doi ani, printre ei

Foto: ZdG

Deputați socialiști, foști angajați ai Centrului Național Anticorupție și ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat, angajați ai reședinței prezidențiale de la Condrița, foști miniștri și chiar un fost prim-ministru vor face, în fața magistraților Curții Supreme de Justiție, declarații în favoarea ex-președintelui Igor Dodon, cercetat penal în dosarul în care este învinuit de corupere pasivă şi finanţarea ilegală a PSRM.

Curtea Supremă de Justiție a finalizat ședința preliminară în dosarul în care se va cerceta episodul filmat în iunie 2019, când Igor Dodon a primit de la Vladimir Plahotniuc o pungă neagră. 

Ședința a fost finalizată nu înainte ca avocații să ceară strămutarea judecării cauzei penale spre o altă instanță, recuzarea completului de judecată și suspendarea procesului. Toate cele trei cereri au fost însă respinse. 

„Așa ceva eu am văzut doar în perioada statului capturat, știți de cine”, a comentat unul dintre avocații ex-președintelui despre comportamentul magistraților. 

„Mai rapid, complet și obiectiv”

Luni, 31 octombrie, la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a continuat ședința preliminară în dosarul numit generic „kuliok” sau „sacoșa neagră”, în care fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu Federația Rusă. 

Ședința a început în forță pentru apărătorii lui Dodon care, după consumarea formalităților protocolare, au cerut strămutarea judecării cauzei penale de la CSJ spre o altă instanță care, în opinia lor, va examina dosarul mai rapid, complet și obiectiv”. La ce instanță de judecată s-a cerut strămutarea judecării dosarului nu se știe, pentru că nici apărătorii fostului președinte nu au indicat în cerere, motiv pentru care completul de judecată le-a declarat solicitarea inadmisibilă. Decizia a fost luată pe loc, fără ca judecătorii să se consulte în camera de deliberare. 

Igor Dodon și avocații lui, la a 3-a ședință de judecată

Judecătorii, acuzați că ar fi de partea procurorilor 

După epuizarea subiectului, deschis de apărare, privind strămutarea cauzei, conform procedurii, avocații urmau să prezinte lista de probe, moment la care fusese pusă pe pauză atât prima cât și cea de-a doua ședință de judecată. Doar că avocații lui Igor Dodon au ales să înainteze o nouă cerere de recuzare. A patra la număr, în cele 3 ședințe de judecată. 

Motivând că magistrații nu sunt obiectivi și imparțialitatea lor ridică mai multe semne de întrebare, apărarea a cerut recuzarea întregului complet de judecători care examinează cauza penală și distribuirea dosarului altui complet. „Constatăm că dați prioritate părții acuzării”, a motivat avocatul Ion Vîzdoagă.

În privința acestei cereri, completul de judecată format din Ghenadie Plămădeală, Anatolie Ţurcan și Vladimir Timofti în calitate de președinte, a decis, pe loc, înregistrarea cererii la Cancelaria penală pentru a fi distribuită spre examinare unui alt complet de judecată. În tot acest timp, Igor Dodon a făcut însemnări pe o foaie A4, fără să se implice prea mult chiar și în discuții cu avocații săi. 

„Cât timp durează?”, a întrebat Vîzdoagă, atunci când magistrații urmau să înregistreze cererea la Cancelarie.

„Nu se știe. 10-15 minute. Ne străduim cât mai rapid”, a răspuns Timofti și, împreună cu ceilalți doi magistrați, s-a retras din sală.

Igor Dodon: „Constatăm că judecătorii CSJ sunt sub presiunea guvernării”

În timpul pauzei în care era format un nou complet de judecată, care urma să decidă asupra recuzării completului, fostul preşedinte nu a ratat ocazia să iasă în fața susținătorilor săi, adunați și de această dată în fața CSJ. 

Susținătorii lui Igor Dodon, în fața CSJ

Păzit din spate de cei doi bodyguarzi, Igor Dodon le-a spus susținătorilor săi că dosarul în care este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov este orchestrat de președinta Maia Sandu cu scopul de a-l neutraliza politic. 

„Constatăm că judecătorii CSJ sunt sub presiunea guvernării. Așa numitul vetting. A început evaluarea acestor judecători. Unul din trei a trecut așa numitul vetting sub presiune, pentru ca să ia decizii așa cum le trebuie lor. Aceste decizii sunt politice. Ei nu au absolut nicio probă împotriva mea. Scopul este să neutralizeze oponentul politic. Ei se tem de mine. Frica Maiei Sandu și a deputaților PAS devine din ce în ce mai mare”, a spus Igor Dodon. 

„Продажный прокурор” (procuror corupt – n.r.)

În timp ce fostul președinte le vorbea oamenilor, patru femei au ieșit din mulțime și s-au apropiat de ușa clădirii CSJ, unde se îndreptau și procurorii Petru Iarmaliuc și Vitalie Codreanu.

„Încet. Nu strigați”, a spus una dintre ele către celelalte. Apoi, cu jumătate de voce, femeile au început să scandeze: „Cât o să vă mai bateți joc de om? Mucosule, rușine”. Anterior, aceleași femei au strigat în adresa procurorilor, care își cumpărau cafeaua la un chioșc din apropiere, scandări precum: „продажный прокурор” (procuror corupt – n.r.). „мясо, он проголодался” (carne, îi este foame – n.r.).

Procurorii, huiduiți de susținătoarele lui Igor Dodon

Ieșirea femeilor l-a făcut și pe fostul președinte să comenteze asupra actului justiției. „Nu toți judecătorii și procurorii sunt gata să facă astfel de fărădelegi și să îndeplinească indicațiile ilegale ale Maiei Sandu. De aceea identifică astfel de persoane. Fără coloană vertebrală, fără experiență, sperând că ei vor îndeplini mofturile Maiei Sandu”, a spus Dodon, care și-a încheiat pledoaria cu: „Eu nu dau mâinile în jos. Nici voi să nu o faceți”.

Avocat: „Așa ceva eu am văzut doar în perioada statului capturat, știți de cine”

În aplauzele susținătorilor, care scandau „libertate” și „Sandu, trădătoarea țării”, Igor Dodon împreună cu avocații lui au revenit în sala de ședințe, unde noul complet format din judecătorii Ion Guzun, Liliana Catan și Nadejda Toma urma să decidă asupra cererii de recuzare a completului de judecători care examinează dosarul inițiat pe numele fostului președinte. 

Avocatul Petru Balan a motivat cererea prin observarea de către apărare „a unor momente care denotă lipsa de obiectivitate a completului de judecători”. Apărarea a reproșat că, în ședința din 24 octombrie, magistratul Vladimir Timofti a decis că respinge cererea de recuzare împotriva lui, iar la 31 octombrie cererea de strămutare depusă de avocați nu a fost repartizată în programul integrat de gestionare a dosarului. 

Judecătorii Ion Guzun, Nadejda Toma și Liliana Catan

„Justiția nu trebuie doar să fie făcută, dar și să se facă văzută. Am constatat că în mai multe chestiuni de procedură, completul de judecată a luat într-un mod straniu partea acuzării și pe noi asta… nu doar că ne deranjează. Noi vedem că se încalcă dreptul la apărare. Aceste momente ne fac pe noi să credem că nu pot fi trecute cu vederea. Sunt aparențe. Se vorbește că noi tergiversăm procesul. Noi nu îl tergiversăm, noi doar ne apărăm drepturile. Este primul caz de acest gen. Așa ceva eu am văzut doar în perioada statului capturat, știți de cine. Eu nu vreau să admit că ceea ce se întâmplă azi în acest proces repetă la indigo ceea ce s-a întâmplat în 2018-2019”, a spus Petru Balan. 

Procuror: Argumentele apărării sunt repetitive

În replică, procurorul Petru Iarmaliuc a apreciat că cererea este neîntemeiată și se bazează pe alegații ale avocaților.

„Constat că argumentele sunt repetitive. Observ un comportament vădit de tergiversare a examinării cauzei penale. Constatăm că alegațiile domnilor apărători sunt la a patra încercare de a înainta asemenea cereri de recuzare. Apărarea se bazează pe alegații și declarații precum că „consideră”, „pune la îndoială”, dar nu prezintă probe concrete obiective, care ar răsturna condiția de imparțialitate. Este o cerere vădit neîntemeiată și cer respingerea ei”, a comentat procurorul. 

„Completul ține cu apărarea”, a fost contra-replica avocatului Ion Vîzdoagă. Ulterior, judecătorii s-au retras în camera de deliberări și au decis să nu satisfacă cererea de recuzare depusă de apărătorii fostului șef de stat. 

„Nu am epuizat toate cererile și demersurile”, a fost replica avocatului Petru Balan la continuarea ședinței. „Ne îngrădiți dreptul de a ne expune pe toate cererile”, a adăugat și Ion Vîzdoagă. Pe fundalul vorbirii concomitente între magistrați și avocați s-a înțeles însă că, apărarea mai are o cerere și anume privind ridicarea excepției de neconstituționalitate și suspendarea procesului de judecare a cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Pentru „consecvență și logică în examinarea cererilor”, procurorul Iarmaliuc a cerut, mai întâi, să fie prezentată lista probelor, apoi cererea privind excepția de neconstituționalitate. Iar magistrații au acceptat solicitarea acestuia.

Martorii pe care avocații nu îi vor în proces 

În partea ce ține de prezentarea listei probelor, avocații au cerut excluderea din lista martorilor acuzării a lui Igor Grigoriev, cumătru cu Igor Dodon, pe motiv că cei doi sunt în relații ostile, iar primul ar avea „dorință de răzbunare”. Pe motiv că sunt „oponenți politici, cu interese de răzbunare față de Igor Dodon, pentru că au pierdut puterea”, din lista martorilor s-a cerut și excluderea lui Dumitru Diacov, Pavel Filip, Vladimir Cebotari și Adrian Candu. Iar Oazu Nantoi, Andrei Năstase, Lilian Carp și Alexandru Slusari trebuie excluși, în viziunea apărării, pe motiv că „sunt oponenți politici ai inculpatului, care au venit cu acuzații și s-au expus public, inclusiv pe rețele de socializare, ca Igor Dodon să fie judecat”. 

Avocații fostului președinte vor să-i excludă din lista de martori ai acuzării și pe fostul ambasador la Moscova Andrei Neguța, pe fostul deputat din partea Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), actual membru al Partidului politic „Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic” (PACCC), Mark Tkaciuk, dar și pe fostul deputat al blocului ACUM Octavian Țîcu și spun că vor depune câte o cerere de inadmisibilitate în privința celor vizați, la momentul în care vor fi chemați pentru audieri. 

Procurorul Petru Iarmaliuc, în replică, a spus că nu avocații lui Igor Dodon sunt cei care trebuie să aprecieze dacă probele și martorii poartă un caracter subiectiv sau nu. 

Procurorii Iurie Iarmaliuc și Vitalie Codreanu

Martorii lui Igor Dodon

Ulterior, avocatul Petru Balan a citit o listă de peste 190 de persoane care urmează să fie citate în instanță pentru a face declarații în favoarea ex-președintelui. În listă a fost inclusă și fosta deputată socialistă Elena Hrenova, decedată în noiembrie 2020, din cauza COVID-19. Zinaida Greceanîi și Corneliu Furculiță figurează printre martorii apărării, lucru cu care procurorii nu sunt de acord, întrucât cei doi au statut de învinuiți în dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM. În favoarea lui Igor Dodon ar urma să se expună și fostul director al Centrului Național Anticorupție (CNA) Ruslan Flocea, fostul director adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) Petru Corduneanu, primarul de Chișinău Ion Ceban, fostul prim-ministru Ion Chicu, fostul deputat socialist Ștefan Gațcan, dar și ex-ministrul Agriculturii Ion Perju.

Avocații au declarat că cei incluși în lista martorilor cunosc „informații despre formarea bugetului PSRM, cheltuielile acestui partid în perioada inclusă în obiectul învinuirii” și „informații concrete despre așa-numitele negocieri dintre PSRM cu PDM privind formarea unei coaliții de guvernare, în luna iulie 2019”. 

Examinarea în fond, de săptămâna viitoare

Motivând că „mai avem 20 de minute până la finalizarea ședinței planificate astăzi”, avocații ex-președintelui au solicitat „să fie lăsată chestiunea încheierii ședinței preliminare pentru altă dată”. Procurorul Iarmaliuc însă nu a acceptat, punctând că „avem suficient timp”. 

Ulterior, apărarea a prezentat cererea privind excepția de neconstituționalitate și a cerut, repetat, suspendarea procesului de judecată. Magistrații CSJ au admis parțial cererea, fiind sesizată CC, și au hotărât să nu suspende procesul. 

Astfel, luni, 31 octombrie, a fost finalizată ședința preliminară în cauza penală a lui Igor Dodon. Următoarea ședință, în care se va examina dosarul în fond, a fost programată pentru vineri, 11 noiembrie.