(VIDEO) Deputatul Țuțu a fost achitat. Un singur condamnat în dosarul crimei de la Orhei, însă nici acesta nu a fost încătușat

Deputatul Constantin Țuțu rămâne cu cazierul curat. Astăzi, Judecătoria Orhei l-a achitat după ce procurorii l-au învinuit de huliganism în dosarul omorului lui Alexei Veretco, din Codrii Orheiului. Singurul care a fost condamnat este Ion Corcodel, cel care și-a asumat vina. Însă nici acesta, care este cercetat în libertate, nu va ajunge după gratii acum. Judecătorii anunță că acestuia i se va reține pașaportul, pentru ca să  nu poată părăsi, legal, țara. Doar că, la pronunțarea sentinței nu a fost prezent niciun inculpat.

Constantin Țuțu a plecat în momentul în care judecătorii au anunțat că merg în deliberare, motivând că are ședință la Parlament.

Instanța a considerat că Țuțu, alături de ceilalți inculpați acuzați doar de huliganism,498-tutu și nu de omor, să fie achitați. Lui Țuțu, instanța a dispus să-i fie restituită inclusiv arma pe care o deținea în momentul producerii crimei și din care, atunci, procurorii au stabilit că Țuțu chiar ar fi îmușcat. 

Ion Corcodel este singurul condamnat în acest dosar. Acesta a fost și singurul învinuit de moartea lui Alexei Veretco. El și-a recunoscut vina și a fost cercetat în stare de libertate. Nu a fost prezent nici la pronunțarea sentinței, iar judecătorii au decis ca el să nu fie încătușat decât dacă va fi găsit vinovat și de Curtea de Apel Chișinău, care va examina dosarul în ordine de apel. Magistrații au decis să-i fie luat pașaportul, pentru ca acesta să nu poată părăsi, legal, R. Moldova.

La pronunțarea sentinței de azi nu a asistat niciun inculpat, dar nici procurorul Denis Rotaru, cel care a condus urmărirea penală în acest dosar. 

386-veretcaÎn seara de 28 apri­lie 2012, actualul depu­tat Con­stan­tin Ţuţu, atunci un simplu sportiv, a fost impli­cat într-un schimb de focuri, în urma cărora a dece­dat un băr­bat, Ale­xei Veretca, de 42 de ani, şi rănit Iurie Mat­co­vschi, fost poli­ţist, pri­e­ten cu vic­tima. Crima a avut loc lângă res­ta­u­ran­tul Doi Hai­duci, din Codrii Orhe­iu­lui. Atunci Ţuţu, care a fost ală­turi de un grup for­mat din peste 12 per­soane, a fugit de la faţa locu­lui împre­ună cu ami­cii săi, Ion Corco­del, Vasile Cojo­caru, Oleg Pru­teanu, Radu Andri­ţco, Dumi­tru Colo­mei­ciuc şi Ale­xan­dru Oni­ş­ciuc, oame­nii legii obţinând pe numele fie­că­ruia din­tre ei man­date de arest.

Dacă ulti­mii trei nu au fost găsiţi nici până astăzi, Con­stan­tin Ţuţu a fost de negă­sit doar atâta timp cât pe numele său era eli­be­rat un man­dat de arest. În mai 2012, pe când era dat în cău­tare, magis­tra­ţii Jude­că­to­riei Cen­tru i-au schim­bat măsura de arest, Ţuţu fiind tri­mis ini­ţial în arest la domi­ci­liu, iar ulte­rior lăsat în liber­tate, sub con­trol judi­ciar. Atunci, acesta a apă­rut.

Ini­ţial, pro­cu­ro­rii i-au învi­nuit pe toţi cei impli­caţi în acel schimb de focuri489-veretca de par­ti­ci­pare la omor. În scurt timp însă, Denis Rotaru, pro­cu­ro­rul secţiei exer­ci­tare a urmă­ri­rii penale pe cauze exce­pţio­nale din cadrul Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale (PG), deci­dea ca Oleg Pru­teanu, Vasile Cojo­caru şi Con­stan­tin Ţuţu să fie acu­zaţi doar de huli­ga­nism. Toate astea după ce Ion Corco­del a admis că el ar fi fost cel care a tras în Ale­xei Veretca.

Recent, CEDO a cerut Guvernului R. Moldova explicații pe marginea cazului.

Constantin Țuțu este deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele PD. Acesta a apărut anterior în mai multe imagini alături de Vladimir Plahotniuc, omul despre care mai multe voci susțin că ar controla, prin intermediari, felul în care se face justiție în R. Moldova.

Sursa Video: www.ZdG.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Alissa A.

    Acest caz trebue bine investigat si sa gaseasca vinovatul care intradevar a savirsit aceasta crima apoi sa fie tras la raspundere si pedepsit dupa lege.Iar deja ce tine de Tutu asta ramine de vazut ce va decide instanta dacă a ucis sau nu, nu putem vorbi înainte de timp, mai ales că sunt suspiciuni că acesta întîmplător s-a aflat în circumstanțele acestui omor.

  2. Madalina Radulescu

    Era si normal. Tutu era banuit doar de huliganism, nu de omor. Bine ca totul sa clarificat, si acum presa Filato-Tzopista nu mai are la ce hamai

  3. George

    Când e vorba de omucidere nimeni nu este încătușat, iar când de proteste tocmai patru. După cum se vede în Răupublica Moldoveneasă sunt considerați periculoși doar protestatarii. A ucide pe cineva este ceva normal din punctul de vedere al judecătorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *