Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Demiterea magistratului Obadă, „prilej” pentru…

Demiterea magistratului Obadă, „prilej” pentru ministrul Justiției de a atenționa toți judecătorii

Ministrul Justiției Alexandru Tănase argumentează decizia din 16 ianuarie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-l demite din funcție pe judecătorul Iurie Obadă prin faptul că acesta „l-a plasat nemotivat în arest preventiv” pe Andrei Braguța, tânărul cu probleme medicale decedat la sfârșit de august 2017 în penitenciar. La câteva ore de la adoptarea deciziei, Alexandru Tănase, care este membru din oficiu al CSM, a scris pe pagina sa de Facebook că folosește acest „prilej” pentru „a reaminti tuturor judecătorilor”  că arestarea preventivă „trebuie să fie o măsură excepțională (!), regula fiind judecarea în stare de libertate”.

„Astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii l-a demis pe judecătorul care l-a plasat nemotivat în arest preventiv pe Andrei Braguța. Folosesc acest prilej pentru a reaminti tuturor judecătorilor responsabili de exercitarea controlului judiciar asupra măsurilor preventive: potrivit art. 5 CEDO și practicii Curții Europene, arestarea preventivă trebuie să fie o măsură excepțională (!), regula fiind judecarea in stare de libertate”, a scris Alexandru Tănase pe rețeaua de socializare.

La 24 noiembrie 2017, Colegiul Disciplinar al CSM a încetat cauza disciplinară pe numele magistratului Iurie Obadă de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, pe motiv că în acțiunile magistratului nu au existat abateri de la legislație. Decizia a fost contestată, iar la 16 ianuarie 2018, CSM l-a demis din funcție pe Iurie Obadă drept sancțiune disciplinară.

Judecătorul și-a argumentat decizia de a-l plasa în arest pe Andrei Braguța prin faptul că la acel moment, părinții lui Andrei Braguța nu erau în sala de judecată ca să-l ia acasă sub supraveghere, iar în starea în care se afla, acesta era periculos pentru propria persoană și pentru cei din jur.

„Nu am știut că suferă de o boală. Da, când l-am văzut în instanță am văzut că nu e normal. În încheierea mea am scris că era neadecvat, lovea cu picioarele în ușă, în geamuri, era dezbrăcat. Da, era corect ca procurorul să prezinte un alt demers pentru instituirea lui la psihiatrie”, a declarat Iurie Obadă în fața membrilor CSMl a 16 ianuarie.

Pe 21 decembrie 2017, a fost eliberat din funcție procurorul Ivan Filimon, cel care a gestionat dosarul penal intentat la 15 august 2017 pe numele lui Andrei Braguța.

Citiți și

Tatăl lui Andrei Braguța: „Eu nu-s de acord că doar l-au demis, lasă-l să răspundă mai tare”