Principală  —  IMPORTANTE   —   Declarația ministrului Justiției, după anunțul…

Declarația ministrului Justiției, după anunțul Centrului de Investigații Jurnalistice

Captură video privesc.eu

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco susține că „este, de principiu, inacceptabilă hărțuirea jurnaliștilor care au realizat investigații jurnalistice despre averea funcționarilor de stat prin intermediul procedurilor penale”. Declarțiile minsitrului vin după ce Centrul de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova (CIJM) a anunțat despre decizia unui magistrat de a impune procurorii să pornească dosar penal în cazul Centrului de Investigație Jurnalistice, jurnalistelor Cornelia Cozonac și Julieta Savitchi, dar și a activistului civic Anatol Mătăsaru, pentru accesarea și colectarea datelor personale și informațiilor într-o investigație jurnalistică privind averea nedeclarată a unui procuror și a fostei sale soții.  

„Cu referire la declarația Centrului de Investigații Jurnalistice și fără a intra în detaliile speței pe care chiar nu le cunosc, consider că este, de principiu, inacceptabilă hărțuirea jurnaliștilor care au realizat investigații jurnalistice despre averea funcționarilor de stat prin intermediul procedurilor penale. Asta trebuie să o înțeleagă toți, inclusiv judecătorii, dar mai ales funcționarii înșiși. Ocuparea funcției publice presupune automat un interes sporit din partea societății asupra averilor pe care le deține un funcționar public, dar și mai puține libertăți decât un cetățean simplu. Sper că la mijloc este o confuzie de ordin tehnic și/sau de procedură. Or, altfel, ar reieși că justiția protejează funcționarii în raport cu care există bănuieli rezonabile că nu-și pot justifica averile în detrimentul dreptului presei de a relata despre aceste fapte, fapt care este inadmisibil. În lupta noastră cu corupția, transparența veniturilor și cheltuielilor funcționarilor publici este importantă, iar presa nu face decât să ne ajute.Încurajez jurnaliștii să continue să investigheze și să monitorizeze averile funcționarilor publici, care ridică semne de întrebare. Mai ales că, de multe ori, investigațiile jurnalistice scot la iveală cazuri de îmbogățire ilicită și averi nejustificate”, se arată în mesajul minsitrului Justiției.

Centrul de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova (CIJM), organizație neguvernamentală specializată în domeniul jurnalismului de investigație,  își exprimă îngrijorarea în legătură cu  decizia unui magistrat de a impune procurorii să pornească dosar penal în cazul Centrului de Investigație Jurnalistice, jurnalistelor Cornelia Cozonac și Julieta Savitchi, dar și a activistului civic Anatol Mătăsaru, pentru accesarea și colectarea datelor personale și informațiilor într-o investigație jurnalistică privind averea nedeclarată a unui procuror și a fostei sale soții.  

Este pentru prima dată în Republica Moldova când se pornește un dosar penal împotriva jurnaliștilor care și-au făcut munca profesională, fapt ce creează un precedent periculos și atentează grav la libertatea presei și libertatea de exprimare. Jurnaliștii au accesat și colectat în mod legal, utilizând metodele legale de documentare, informația despre averea nedeclarată a procurorului Igor Popa și a fostei sale soții Ala Popa, fapt pentru care nu pot fi trași la răspundere penală.  

La 27 ianuarie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, judecător Victor Rațoi, a anulat ordonanța procurorului privind refuzul de a iniția urmărirea penală la cererea Alei Popa pentru pretinsul fapt de culegere ILEGALĂ a datelor despre averea celor doi foști soți, Igor și Ala Popa, în cadrul investigației jurnalistice „VIDEO // Divorțul fictiv și averea tăinuită a procurorului Igor Popa”, publicată la 22 iulie 2020 .

Investigația jurnalistică scoate la inveală faptul că procurorul Igor Popa, șef al oficiului Ciocana al Procuraturii municipiului Chișinău, anterior fost procuror general adjunct, nu a indicat în declarația pe avere imobilele pe care le utilizează. El a recurs la un divorț cu soția sa, după care pe numele ei au fost înscrise imobilele respective. Jurnaliștii au arătat în ancheta jurnalistică că procurorul locuiește împreună cu soția sa și copiii în acel imobil, unul de lux din centrul Chișinăului. La sfârșitul anului 2021, procurorii au pornit două dosare penale pe numele lui Igor Popa, pentru fals în declarații și îmbogățire ilicită, ambele dosare având la bază informațile din investigația jurnalistică.    

Detalii aici: Declarația Centrului de Investigații Jurnalistice: Prin pornirea unui dosar penal împotriva jurnaliștilor se atentează grav la libertatea presei