Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CV-ul și averea din declarații…

CV-ul și averea din declarații a judecătorului care l-a condamnat pe Șor „la libertate”

Andrei Niculcea, magistratul care a pronunțat sentința în dosarul Șor are experiență de doar doi ani în această meserie, fiind numit judecător prin decretul președintelui Nicolae Timofti din 15 iulie 2015, la scurt timp după ce a renunțat la funcția de procuror al secției judiciar-penale din cadrul Direcției Judiciare a Procuraturii Generale (PG). La câteva luni de la numire, Niculcea urma să facă parte din completul de judecători care l-a judecat și ulterior condamnat la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul premier Vladimir Filat. Coincidență sau nu, la un an de la numirea în funcție, Niculcea este desemnat să examineze și dosarul lui Ilan Șor, cel care a fost principalul martor al acuzării în dosarul lui Filat.

Conform declarației de avere și interese, Andrei Niculcea a investit în perioada 2011-2016 într-un apartament de 87 m.p.. Magistratul conduce o Toyota Rav 4, fabricată și procurată în 2013. În 2014-2015, Niculcea a contractat două credite în sumă totală de 41 de mii de euro, fără termen și fără dobândă.

Vedeți aici declarația de avere și interese a lui Andrei Niculcea.

DATE BIOGRAFICE (conform informațiilor de pe site-ul magistrat.md)

Data numirii în funcție: 15 Iulie 2015

Prin Decretul Președintelui RM nr. 1685-VII din 15 iulie 2015 numit, pe un termen de cinci ani, în funcţia de judecător la Judecătoria Buiucani, municipiul Chișinău.Conform Hotărîrii nr. 454/19 din 23 iunie 2015 Consiliul Superior al Magistraturii a propus Preşedintelui Republicii Moldova numirea domnului Andrei NICULCEA, în funcţia de judecător la Judecătoria Buiucani mun. Chişinău, pe un termen de 5 ani.

Instruire/Diplome
06-31 octombrie 2014 – examenul la Institutul Național al Justiției, media generală – 9,50

Activităţi profesionale pertinente
Activitatea juridică
16.09.2002 – ajutor intermimar al procurorului în Procuratura Căinari
22.08.2003 – procuror în Procuratura Cantemir
03.01.2005 – procuror în Procuratura Căușeni
19.12.2008 – procuror al serviciului coordonare, organizare și control al Secției judiciar-penale din cadrul Direcției Judiciare a Procuraturii Generale
22.06.2010 – procuror  Secția judiciar-penală din cadrul Direcției Judiciare a Procuraturii Generale
15 iulie 2015 – numit, pe un termen de cinci ani, în funcţia de judecător la Judecătoria Buiucani, municipiul Chișinău.

Andrei Băeşu, procurorul care a instrumentat dosarele Platon și Șor

Andrei Băeșu, procurorul care a reprezentat acuzarea de stat în instanța de judecată în dosarul Șor a fost numit în funcţia de procuror în cadrul Procuraturii Ialoveni în septembrie 2011. Peste trei ani, în octombrie 2014, Băeşu ajunge la PA, fiind numit în funcţie printr-un ordin al procurorului general de atunci, Valeriu Zubco. Băeșu este procurorul care a reprezentat acuzarea de stat și în dosarul lui Veaceslav Platon.

Andrei Băeşu este absolvent al Institutului Naţional al Justiţiei (INJ), fiind coleg de grupă cu procurora Adriana Beţişor, care a instrumentat un alt dosar „celebru”, cel al fostului premier Vladimir Filat. Conform declarației de avere, Băeșu nu are o locuinţă proprie, beneficiind, în ultimii ani, de mai multe donaţii din partea mamei sale, care ar lucra în Rusia. În 2015, acesta a obținut 10 mii de euro de la cumetria feciorului. Împreună cu soția, acuzatorul de stat declară și două automobile: un Opel Asta din 2005 și o Skoda Superb, fabricată în 2002 și achiziționată în 2012. Ambele mașini sunt deținute de familia Băeșu prin comodat sau procură.

Citiți aici mai multe detalii despre Andrei Băeșu.