• DOC/ Curtea Supremă de Justiție a emis o nouă decizie în privința Partidului Politic „Patria”, exclus din cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 2014

  DOC/ Curtea Supremă de Justiție a emis o nouă decizie în privința Partidului Politic „Patria”, exclus din cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 2014
  de
  08 aprilie 2021 | 19:00

  Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis la 7 aprilie, o nouă decizie în privința Partidului Politic „Patria” care a fost exclus din cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 2014. Potrivit deciziei, CSJ a admis recursul partidului depus în 2014, a anulat propria decizie, dar și cea a Comisia Electorale Centrală (CEC) și Curţii de Apel Chișinău.

  Astfel, printr-o încheiere din 10 februarie 2021 a CSJ, a fost admisă cererea de revizuire depusă de Partidul Politic „Patria”, reprezentat de avocatul Igor Pohilași s-a casat decizia din 29 noiembrie 2014 a CSJ cu reținerea cauzei în procedura CSJ pentru examinarea recursului depus de Partidul Politic „Patria” împotriva hotărârii din 27noiembrie 2014 a Curţii de Apel Chişinău.

  Ulterior, Potrivit deciziei CSJ, colegiul a ajungs la concluzia de a admite contestația depusă decătre Partidul Politic „Patria” și de a anula hotărâreanr. 3069 din 26 noiembrie 2014 a CEC .Pentru toate aceste considerente şi reieşind din contextul normelor de dreptcitate, completul specializat pentru examinarea acţiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al CSJ consideră greșită concluzia primei instanţe de admitere aacțiunii CEC și respingerea contestației Partidului Politic „Patria”ca neîntemeiată.

  „Astfel, împrejurările descrise determină Colegiul să conchidă că soluţia instanţei este neîntemeiată, din care considerente aceasta nu poate fi menţinută.

  Prin urmare, având în vedere faptul că hotărârea primei instanţe a fost emisă cu interpretarea eronată a legii şi aprecierea greşită a probelor completul specializat pentru examinarea acţiunilor în contencios administrativ al Colegiuluicivil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie ajunge la concluzia de a admite recursul, a casa hotărârea din 27 noiembrie 2014 a Curţii de Apel Chișinău şi a emite o decizie nouă prin care va respinge acțiunea înaintată de către Comisia Electorală Centrală și va admite contestația Partidului Politic „Patria”, se arată în decizie.

  Astfel, CSJ a decis:

  • Se admite recursul depus dePartidul Politic „Patria”.
  • Se casează integral hotărârea din 27 noiembrie 2014a Curţii de Apel Chișinăușise emite o decizienouă prin care: Se respinge cererea de chemare în judecată depusă de către Comisia Electorală Centrală  privind anularea înregistrării concurentului electoral Partidul Politic „Patria” și confiscarea sumelor de bani,ca neîntemeiată.
  • Se admite contestația depusă de către Partidul Politic „Patria” împotriva hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 3069 din 26 noiembrie 2014.
  • Se anuleazăhotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 3069 din 26 noiembrie2014.

  Decizia este irevocabilă.

  Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a emis în august 2020 hotărârea în dosarul Partidului Politic „PATRIA”, din lista căruia făcea parte și Renato Usatîi, prin care formațiunea a fost exclusă din cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din motiv că a folosit mijloace bănești cu provenienţă din străinătate.

  La data de 27 noiembrie 2014, cu trei zile înainte de alegeri, instanțele judecătorești naționale au admis acțiunea Comisiei Electorale Centrale privind excluderea Partidului Politic „PATRIA” pe motivul că, contrar prevederilor legislației electorale, acesta a utilizat fonduri nedeclarate, inclusiv bani din străinătate. CEC a depus acțiunea respectivă urmare a scrisorii primite de la șeful IGP care pretindea că partidul reclamant a utilizat în campanie electorală mai mult de 8 milioane de lei de origine străină care aparțineau lui Renato Usatîi, un politician bine cunoscut și om de afaceri și candidatul numărul unu de pe lista partidului. Usatîi activa în Federația Rusă, s-a întors în Moldova în 2012 și a încercat crearea a două partide politice, pe care Ministerul Justiției a refuzat să le înregistreze.

  Un alt argument pentru excluderea partidului reclamante, de asemenea, acceptat de CEC și instanțe, a fost că partidul reclamantul aparent a cheltuit peste 5 milioane de lei de mijloace nedeclarate pentru cumpărarea a 11 mașini în mai 2014, combustibil, etc. Instanțele au trecut cu tăcere argumentul partidului reclamant precum că acuzațiile erau nefondate, că mașinile erau cumpărate până la introducerea de către Usatîi a celor 8 milioane de lei în Moldova și până la campania electorală, și că combustibilul și comunicările GSM au fost achitate din contul bancar a partidului reclamant. Și nici nu au examinat argumentul precum că CEC a informat partidul reclamant cu 15 minute înainte despre ședință pe caz din 26 noiembrie 2014, contrar reglementărilor CEC, ceea ce a făcut dificil pregătirea apărarii pe caz.

  Invocând articolul 3 din Protocolul nr. 1, dreptul la alegeri libere, și Articolul 14, interdicția discriminării, reclamanții au pretins că anularea participării Patriei în alegerile din 2014 a fost arbitrară și a avut motive ascunse, și anume excluderea unui concurent cu un înalt suport din partea populației. Curtea a concluzionat că ingerința în drepturile electorale a reclamanților nu a respectat standardele impuse de Articolul 3 din Protocolul nr. 1. În particular, excluderea partidului reclamant din cursa electorală nu s-a bazat pe dovezi suficiente și relevante, procedurile în fața comisiei și instanțelor judecătorești nu au acordat partidului reclamant suficiente garanții împotriva arbitrariului, și că deciziile autorităților naționale nu au fost motivate și corespunzător au fost arbitrare.

  Curtea a acordat partidului reclamant 7,500 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 8,000 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

  În aprilie 2015, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi s-a adresat la CtEDO prin care a contestat eliminarea sa din cursa electorală pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Usatîi a solicitat să se constate încălcarea dreptului individual la alegeri libere privind dreptul de „a alege și de a fi ales”.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Parlamentul a votat în prima lectură un proiect cu privire la instituirea unui moratoriu, pe o perioadă de trei ani, asupra recoltării maselor lemnoase

  Parlamentul a aprobat în cadrul ședinței de vineri, 23 aprilie, un proiect ce prevede instituirea moratoriului, pentru o perioadă de trei ani, asupra recoltării maselor lemnoase. Proiectul are drept scop stopar…
  Parlamentul a votat în prima lectură un proiect cu privire la instituirea unui moratoriu, pe o perioadă de trei ani, asupra recoltării maselor lemnoase

  Fostul procuror, actual avocat, Boris Lupașcu, numit de PSRM – ȘOR judecător la CC: a depus jurământul de învestire. Greceanîi: „Vă dorim succes”

  Fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC). Împreună cu socialiștii și cei din Partidul ȘOR, a…
  Fostul procuror, actual avocat, Boris Lupașcu, numit de PSRM – ȘOR judecător la CC: a depus jurământul de învestire. Greceanîi: „Vă dorim succes”

  VIDEO/ Liderul interimar al PAS cheamă cetățenii în fața Curții Constituționale: „Mergem cu toții la CC, apărăm această instituție și nu-i permitem lui Dodon să forțeze intrarea în CC”

  Liderul interimar al PAS, Igor Grosu, califică actele socialiștilor, în legătură cu activitatea și judecătorii Curții Constituționale, citite și votate de deputații PSRM – ȘOR în Parlament , drept o tenta…
  VIDEO/ Liderul interimar al PAS cheamă cetățenii în fața Curții Constituționale: „Mergem cu toții la CC, apărăm această instituție și nu-i permitem lui Dodon să forțeze intrarea în CC”

  Fost președinte al Curții Constituționale, despre Hotărârile votate de PSRM-ȘOR: „Este foarte trist tot ce s-a întâmplat la Parlament în jurul CC, sunt acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei”

  Este foarte trist tot ce s-a întâmplat în Parlament în jurul Curții Constituționale (CC). Declarația a fost făcută de către fostul președintele al Înaltei Curți, Alexandru Tănase, care menționează că atât recun…
  Fost președinte al Curții Constituționale, despre Hotărârile votate de PSRM-ȘOR: „Este foarte trist tot ce s-a întâmplat la Parlament în jurul CC, sunt acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei”

  Anunțul ambasadei române la Chișinău în legătură cu regimul de intrare în România pentru cetățenii R. Moldova

  Ambasada română la Chișinău a publicat vineri, 23 aprilie, o notă informativă prin care vine cu mai multe precizări în legătură cu măsurile referitoare la regimul de intrare în România pentru cetățenii R. Moldo…
  Anunțul ambasadei române la Chișinău în legătură cu regimul de intrare în România pentru cetățenii R. Moldova